BIST 10.173
DOLAR 32,31
EURO 35,00
ALTIN 2.449,73
HABER /  GÜNCEL

AMB açıklaması Asya'yı da canlandırdı

Avrupa Merkez Bankası'nın büyük borç yükü altındaki ülkelerin devlet tahvillerini satın alma planlarını açıklaması üzerine Asya borsaları da yükselişe geçti.

Abone ol

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Euro bölgesindeki borç krizini rahatlatma amaçlı planlarını açıklamasının ardından Asya borsaları da yükselişe geçti.

AMB, büyük borç altındaki Avrupa ülkelerin borçanlanma maliyetlerini azaltmak için bölgedeki devletlerden tahvil satın alacağını bildirdi.

İspanya ve İtalya'nın borçlanma maliyetleri, açıklamadan sonra düştü.

Japonya'nın Nikkei 225 endeksi yüzde 2,2 yükselirken, Kore'nin Kospi endeksi yüzde 2,6, Hong Kong'un Hang Seng endeksi de yüzde 2,4 artış kaydetti.

Ekonomi uzmanı Alec Young, "Bunun sorunu çözmek adına güvenilir bir plan olduğunu düşünüyoruz ve mevcut siyasi engellerin de aşılacağını umuyoruz" dedi.

'Müdahaleye hazır'

Euro bölgesinde İspanya ve İtalya gibi büyük ekonomiler, bu yıl borçlanma maliyetlerinde karşılanamayacak seviyelere ulaşmıştı.

Bu durum, bu ülkelerin uluslararası yatırımcılardan borç alamayarak bölgenin borç krizini atıracaklarına dair endişelere neden oldu.

Yatırımcılar, bu tarz gelişmelerin sadece Euro bölgesini değil, küresel ekonomiyi canlandırma sürecini zedeleyeceğine dair korkularını dile getirdi.

Asya'nın ihracata dayalı bazı ekonomileri de küresel talebe bağlı olduklarından dolayı, böyle bir durumdan kötü etkilenecekti.

Ancak Avrupa Merkez Bankası'nın açıklaması ve İspanya ile İtalya'nın borçlanma maliyetlerindeki düşüş, bu korkuları bastırdı.

ABD de piyasalar yükselişe geçti.

Dow Jones endeksi, son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Avrupa'da da Alman Dax endeksi günü yüzde 2,9'la kapatırken, Fransa'nın Cac 40 endeksi yüzde 3 yükseldi.

İngiliz FTSE 100 endeksi de, yüzde 2,1 arttı.

IG Markets'tan uzman Justin Harper, BBC'ye "Borsalar, Merkez Bankasının, durumun iyice kötüye gitmesi durumunda müdahale etmeye hazır olduğuna dair bir kararlılık sergilemesini bekliyordu" diyor.

Harper'a göre borsalar, "Dün akşam istediklerini elde etti."

'Risk alma isteği'

Avrupa Merkez Bankası'nın açıklaması, ABD doları ve Japon yenine karşı yükselen Euro'ya destek verdi.

Asya borsalarında 1,263 dolardan satılan Euro, 99,63 yen ile Japon dövizini de devirdi.

Uzmanlara göre AMB'nın planı yatırımcılara moral vererek daha riskli yatırımları göze almalarını sağladı.

Société Générale'den Vincent Chaigneau, "AMB'nın planı zaman sağlıyor. Bu da risk alma isteğinin geri geleceğine işaret ediyor" dedi.

Ancak uzmanlar, AMB'nın planının borsalarla ilgili endişeleri azaltmasına rağmen krizin henüz aşılmadığını hatırlattı.

Chaigneau, "Draghi bir savaş kazandı, ancak Euro bölgesini tek başına kazanamaz. En zor görev, hükümetlerin liderlik ve derin reformlara karşı gelmesini engellemek" diyor.