BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,80
ALTIN 2.443,22
HABER /  GÜNCEL

Altında rekor düşüş

Altın fiyatları dün gerçekleşen sert düşüşle Şubat ayı seviyelerine geriledi ve son 3,5 ayın en düşük fiyat seviyesine geldi.<br/>Altın, Rus...

Abone ol

Altın fiyatları dün gerçekleşen sert düşüşle Şubat ayı seviyelerine geriledi ve son 3,5 ayın en düşük fiyat seviyesine geldi.
Altın, Rusya-Ukrayna gerilimi nedeniyle yatırımcının güvenli liman olarak alım yapmasıyla geçtiğimiz günlerde 1.300 doların üzerine çıkmıştı. Ukrayna geriliminin azalması ABD’de açıklanan güçlü ekonomik veriler ve Çin’de talebin azalacağı endişesi ile altın fiyatları bugün 3.5 ayın yeni en düşük seviyesine geriledi. Spot altının ons fiyatı bugün 1,260.74 dolara kadar inerek şubat başından beri en düşük seviyeye geriledi ve daha sonra son olarak 1,264.65 dolar seviyesinde işlem gördü.
Konu ile ilgili olarak Destek Menkul Değerler Analisti Eren Can Ümüt, "Geçtiğimiz haftalardan bu yana ons-altın fiyatlarından sıkışma görülüyordu. Fakat bu sıkışmanın dün itibari ile aşağı yön şeklinde kırıldığını gördük. Altında yaşanan sert düşüşün sebepleri olarak Ukrayna’da yapılan seçimlerin piyasanın beklentileri doğrultusunda sonuçlanması gösterilebilir. Yapılan seçimleri hem Avrupa hem de Rusya ile iyi ilişkiler kurma taahhüdünde bulunan Poroşenko’nun kazanması Ukrayna ve Rusya arasında ki gerilimin müzakereler ile sonlandırılması algısını yarattı.
Ayrıca NATO tarafından; Rus askerlerinin Ukrayna sınırından çekildiklerine yönelik emarelerin bulunduğu açıklamalarının yapılmasının ardından risk iştahının artması da altın fiyatlarında sert geri çekilmelere sebebiyet veren diğer bir gelişme. Bu yönüyle altında 1293 seviyelerinden 1263 seviyelere kadar düşüşler gözlendi. Teknik olarak üçgen formasyonun aşağı yönde kırılmasından dolayı formasyon hedefine göre 1220 seviyeleri test edilebilir.Bu noktada 1180-1220 bölgesi kritik önem taşıyor.Zira daha öncede gördük ki 1180-1220 aralığına doğru geri çekilmeler olduğunda, Asya tarafından yoğun bir şekilde fiziki talep oluşmakta ve fiyatları yukarı çekmekte. Dolayısıyla bu bölgelere doğru yaşanabilecek geri çekilmeler, orta-uzun vadeli alım fırsatları yaratabilir" dedi.
(İHA)