BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Altın sektörünün gözü kulağı Danıştay'da

Altın esnafı, altın alımında kredi kartına taksit uygulamasınının kaldırılması ilişkin kararın iptalini bekliyor.

Abone ol

Altın sektörü, İstanbul Kuyumcular Odası'nın Danıştay'a açtığı altın alımında kredi kartına taksitin kaldırılması kararının iptali davasının sonucunu merak ve endişeyle bekliyor.

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, yaptığı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından geçen yıl alınan ve 1 Şubat itibariyle yürürlüğe giren altın alımında kredi kartına taksit uygulamasının kaldırılması kararının ardından sektörün çok ciddi sıkıntıya girdiğini söyledi.

Piyasanın bu karar alınmadan önce de durgun olduğunu ancak bu kararın ardından sıkıntının giderek büyüdüğünü ifade eden Başman, şunları kaydetti:

"Eskiden, vatandaşımızın maddi gücü çok olmasa da bütçesini zorlamadan kredi kartına uygun taksitlerle gerek hediye gerekse yatırım amaçlı altın alabiliyordu. Özellikle bizim çok önemsediğimiz ve eskiden 1 günde 1 yıllık altın sattığımız yılbaşı, Sevgililer Günü ve Anneler Günü gibi özel günlerde bu yıl neredeyse siftah bile yapamadık diyebiliriz. Kararın yürürlüğe girdiği tarihten bugüne işlerimizde yüzde 70'lere varan azalma yaşıyoruz."

Mayıs ayında BDDK'nın yaptığı toplantıdan bu kararla ilgili değişiklik beklediklerini ancak bekledikleri değişikliklerin yapılmadığını belirten Başman şöyle devam etti:

"Beklediğimiz değişiklikler yapılmayınca İstanbul Kuyumcular Odası, Danıştay'a bu kararın iptali yönünde dava açmak zorunda kaldı. Çaremizi yargı yoluyla aramak zorunda kaldık. Sektör olarak Danıştay'dan çıkacak kararı dört gözle bekliyoruz. Eğer Danıştay'a açılan davada olumlu sonuç alamazsak, sektör çok ciddi anlamda sıkıntıya girecek. Sektörde faaliyet gösterenlerin yarısı belki daha da fazlası kepenk kapatmak zorunda kalacak."