BIST 10.209
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.398,07
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Altın Portakala hüzün çöktü!

Kötü haber festivali vurdu. Altın Portakal film festivalinde yüzler asıldı, kimse konuşmak dahi istemiyor.

Abone ol

Yönetmen Halit Refiğ'in vefatı, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde hüzne yol açtı. Altın Porkal'ın ilk ödüllü yönetmeni olan Halit Refiğ için festival kapsamında anma töreni düzenlenecek. Bugün gerçekleştirilecek festival kortejinde de Refiğ'in fotoğrafları taşınacak.

Altın Portakal için Antalya'da bulunan birçok oyuncunun da İstanbul'daki cenaze törenine gitmek için hazırlık yaptığı öğrenildi.

Halit Refiğ'in ölüm haberinin duyulması, sanatçıların konakladığı Antalya Dedeman Otel'de hareketliliğe yol açtı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, otele gelerek içlerinde Halit Refiğ'in filmlerinde rol almış oyuncuların da bulunduğu sanatçılara baş sağlığı diledi.

Mustafa Akaydın, Refiğ'in vefat etmesinin sinemaya gönül vermiş tüm vatandaşları büyük bir üzüntüye boğduğunu söyledi. Halit Refiğ'in uzun süredir ızdırap çektiğini söyleyen Akaydın, "Beklenen bir olaydı. Uzun zamandır ızdırap çekiyordu. Dünyadan ayrılmasından dolayı büyük bir üzüntü duyuyoruz. Belki onun daha da görkemli anılmasına vesile olduk diye düşünüyoruz. Zannediyorum Altın Portakal'ın bu günden itibaren seyri, sayın Halit Refiğ'in anılması şeklinde olacaktır. Ben cenazesine katılmak için uçak kaldırma önerisinde bulundum fakat büyük çoğunluk anmanın Altın Portakal'ın içinde olmasının daha anlamlı olacağını söyledi. Anma, büyük bir ölçüde Antalya'da gerçekleşecek." dedi.

Ünlü Yönetmen Halit Refiğ'in eski eşi, oyuncu Nilüfer Aydan da Türk sinemasının çok büyük bir değerini yitirdiğini belirtti. Halit Refiğ'in yaşarken kıymetinin bilinmediğini söyleyen Aydan, "Kimse baki değil, hepimiz gideceğiz. Benim üzüldüğüm şey Halit gibi değerli bir insanın tam olarak anlaşılmamasıdır. Çünkü Halit yalnız bir yönetmen değil, Halit bir aşk adamıydı. Bir sevda, bir gönül adamıydı. Yaptığı o 'Gurbet Kuşları' şu ülkeyi anlatıyordu. Bundan 40 sene evvel. Yaşarken bunların kıymeti bilinmiş olsaydı, biz bunların gitmelerine bu kadar üzülmeyebilirdik. Benim içimi acıtan, Halit gibi bir insanın anlaşılmaması, yaptığı filmi yakmaları, bu ne kadar acı bir şey. Hala heykeller yakılıyor, insanlar öldürülüyor. Yattığı yer inşallah cennet olsun." diye konuştu. 46. Altın Portakal Ususlararası Film Festivali'ne katılmak için Antalya'ya gelen birçok eski sinema sanatçıları ise yönetmen Halit Refiğ'in ölümünü şöyle değerlendirdi.

Tanju Gürsu: "Üzüntümüz sonsuzdur demek lafı, alışkanlık haline gelmiştir ama hepimizin üzüldüğü çok belli. Kendim gururla söylüyorum ki onun bir kardeşi olarak beraber sanat alanında uyuşma sağladığımız için bir ağabeyim olarak çok üzüntülüyüz. Anmayı Altın Portakal'ın içerisinde yapmakla çok doğru bir karar verildiğine inanıyorum."

Ülkü Erakın: "Biz Halit ile aynı dönem sinemaya başlamışız. Son derece başka kişiliği olan, sinemanın ötesinde de insan olan mükemmel bir kişiydi. Çok üzgünüm. Ne mutlu ki Antalya'da böyle bir festivalin yapıldığı günde onu da anıcağız. Duygularımızla beraber olacağız."


Ekrem Bora: "Çok sevdiğimiz arkadaşımız, kardeşimizi kaybettik. Türk sinemasının ve Türk edebiyatının üstadını kaybettik. Allah rahmet eylesin. Tüm dostlarımızın ve ailesinin başı sağ olsun."

Yusuf Sezgin: "Çok büyük bir yönetmendi. Çok dolu dolu bir sinemacıydı. Allah, rahmet eylesin, Allah, sabır versin. Yarın da burada anma töreni gerçekleştireceğiz. Yakalarımıza da onun resmini asacağız."