BIST 10.056
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.434,35
HABER /  EKONOMİ

Altın fiyatlarına düşüş sert oldu!

ABD dolarının değerinin hızla artması ve ABD ekonomisine yönelik kaygılar, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarında ve altında sert düşüşe yol açtı!

Abone ol

ABD dolarının değerinin hızla artması ve ABD ekonomisine yönelik kaygılar, uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarında ve altında sert düşüşe yol açtı!

ABD ham petrolünün varil fiyatı haziran ayı teslimi yüzde 7, yani 7,55 dolar değer kaybederek 101,72 dolara geriledi. Bu, ABD ham petrolü için 10 Mart'tan bu yana en ucuz fiyat oldu. Petrol Asya piyasalarında bir ara 96 doları gördü. Singapur'da elektronik işlemlerde haziran vadeli petrolün valil fiyatı 4 dolar gevşeyerek 95.94 dolara çekildi.

Brent ham petrolün varil fiyatı ise 3.79 dolar düşerek 107 doları test etti. Dünkü işlemlerde ham petrolün varil fiyatı 9.44 dolarlık kayıpla 99.8 dolara gerileyerek Nisan 2009'dan sonraki en sert düşüşünü yaşamıştı. New York'taki işlemlerde ise petrol bugün yüzde 5.2'lik kayıpla 94.63 dolara kadar düşüş gösterdi. Petrol bu yılın şubat ayından itibaren yaklaşık yüzde 35'lik artışla geçen hafta 114 dolara kadar çıkmıştı. Gümüş ve altın gibi diğer emtilar da yükselişini bu geçen birkaç ayda yükselişini sürdürmüştü. Gümüş Londra piyasasında yüzde 3.3, bakır ise yüzde 0.8 düşüş yaşadı.

NEDEN DÜŞTÜ?

Petrol fiyatlarındaki düşüşte ABD Çalışma Bakanlığının, geçen hafta işsizlik maaşı başvurularının sayısının 43 bin artarak 474 bine çıktığı açıklaması etkili oldu. Ayrıca, ABD'de sanayi sektöründe petrol ve benzin talebinin zayıf olduğuna ilişkin artan kaygılar ve akaryakıt fiyatlarının artması nedeniyle Amerikalıların daha az akaryakıt aldığına ilişkin veriler de petrol fiyatlarının gerilemesinde rol oynadı. Yatırımcıların, yüksek petrol fiyatlarının, dünyanın en büyük enerji tüketicisi ABD ekonomisine etkisi konusundaki kaygıları giderek artıyor.

ABD dolarının değerindeki artış da petrol fiyatlarının düşmesine yol açıyor. ABD doları, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet'in yakın zamanda faiz oranlarında olası bir artırıma yönelik bilgi vermeyi reddetmesinden sonra Euro gibi önemli para birimleri karşısında değer kazandı.

Fon yöneticileri ve yatırımcıların faiz oranlarının yükselmesi ve petrol talebinin düşeceğine ilişkin kaygılar yüzünden emtia piyasalarından fonlarını çekmesi de petrol fiyatlarını etkiliyor.

100 DOLARLIK DÜZELTME

Altın ise üst üste yaptığı zirve denemelerinin ardından geri çekildi. 1.577 dolarla tarihi rekorunu kıran altın dün ABD vadeli işlemlerde 1.471 dolar/onsa kadar geriledi. Bu da zirveye göre, kısa süre içerisinde, yaklaşık 100 dolarlık bir düzeltmeye işaret ediyor. Bugünkü işlemlerde ise altın şu sıralara 1.485 dolar seviyelerinde bulunuyor.

Bugün özellikle ABD'den gelecek olan tarım dışı istihdam verileri emtia piyasaları açısından önem taşıyor.