BIST 9.551
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.477,68
HABER /  EKONOMİ

Altın çilek eski günlerini arıyor

Mersin'in Silifke ilçesinde deneme üretimi başarıyla sonuçlanan ve yaygınlaşan altın çileğin eski ilgiyi görmemesi, üreticileri bu üründen soğuttu

Abone ol

Silifke ilçesinde deneme amaçlı ekilen ve üretiminin başarıyla sonuçlanmasının ardından yaygınlaşan altın çilek, eski ilgiyi görmüyor. Altın çilek, geçmiş yıllarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da satın almasıyla adından sıkça söz ettirmişti.

Rağbet görmesi nedeniyle altın çileğin önemli üretim merkezlerinden biri olan Silifke'de ekim alanları da artmıştı. İlk yıllarda maliyetinin düşük, fiyatının yüksek olması nedeniyle çiftçiler tarafından alternatif ürün olarak tercih edilen altın çilek, aradan geçen sürede eski günlerini arar oldu.

İlçede önceki yıllarda 70 dönüme kadar çıkan üretim alanı, bu yıl bir çiftçi tarafından ekilen bir dönüme kadar geriledi.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yaptığı açıklamada, altın çileğin, aradan geçen zamanda pazarlama sorunu yaşadığını belirtti.

Altın çilek içerikli zayıflama haplarının neden olduğu olumsuz durumların da bu ürüne ilgiyi azalttığını anlatan Can, "Uzmanlar, altın çileğin sağlığa hiçbir olumsuz etkisi olmadığını söylemesine karşın zayıflama haplarının ölümlere neden olduğu iddia edildi. Bu da tüketimi ve üretimi olumsuz etkiledi. Bu nedenle üretim, bu olumsuz haberler nedeniyle bitme noktasına geldi" dedi.

Atayurt beldesindeki bir dönüm serada altın çilek üretimi yapan çiftçi Resul Saygılı da deneme amaçlı çalışmalarda yöreye uyum sağlamasının ardından birçok çiftçi tarafından üretildiğini ancak pazar sıkıntısı nedeniyle üretimin durduğunu belirtti.

Altın çilek hasadına başladığını ifade eden Saygılı, kilosunu 20 liradan sattığı ürünün Silifke’deki market ve manav reyonlarında yerini aldığını söyledi.