BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

ALTAY TANKININ TEKNOLOJİSİ İÇİN 1.2 MİLYAR DOLAR AYIRDIK”

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Dünyayla kopuk bir durumumuz yok ancak şunu söylüyoruz ki bu krizden en az zararla çıkmış en az şekilde ...

Abone ol

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Dünyayla kopuk bir durumumuz yok ancak şunu söylüyoruz ki bu krizden en az zararla çıkmış en az şekilde etkilenerek çıkmış bir ülke Türkiye’dir. Bu kriz döneminde Türkiye’nin iyi yönetildiğini gösterir” dedi.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Sivas İl Başkanlığı’nın ev sahipliğini yaptığı “Marka Şehirler İçin Kent Ekonomileri Forumu Sivas” programına katıldı. Programda konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Biz Dünya’nın dışında değiliz ki Türkiye kötüye giderken Sivas’ın iyiye gitmesi mümkün mü, biz Türkiye’nin dışında mıyız? Onun için bazen görüyorum Türkiye’yi bırak Sivas’a gel ama Türkiye kötü giderken Sivas iyi gidemez. Türkiye iyi giderken de Sivas kötü gidemez. Biz Türkiye’nin parçasıyız Türkiye’nin ayrılmaz bütünüyüz. Türkiye’nin diyelim enflasyon 7 de Sivas’ta 70 mi? Türkiye’de dövizin kuru 1,8’de Sivas’ta 2,8 mi? Öyle bir şey olabilir mi Türkiye’yi iyileştireceğiz ki Sivas’ta iyi olsun. Türkiye hastayken Sivas’ın iyi olması mümkün değil” dedi.
Kriz döneminde Türkiye’nin iyi yönetildiğini belirten Bakan Yılmaz, “Dünya bir krizden geçiyor hala bu kriz bitmiş değil ne olacağı belli değil her an buna bir Portekiz eklenebilir İspanya, İtalya, İngiltere eklenebilir. Dolayısıyla hiç kimse bu krizden henüz çıkmadı batı, batının hala bu krizin bitip bitmeyeceğinde tereddütleri var. Ancak Türkiye Sayın Başbakanımız çok net söyledi bu kriz bizi teğet geçecek dedi. Bu kriz teğet geçerken de kimileri hamdolsun, inşallah teğet geçti gibi dedi. Teğet geçme yine de değip geçme ama dünya kötüye giderken biz hiçbir şey olmadı demek mümkün değil. 2009’daki büyümemiz negatif dolayısıyla dünyayla kopuk bir durumumuz yok ancak şunu söylüyoruz ki bu krizden en az zararla çıkmış en az şekilde etkilenerek çıkmış bir ülke Türkiye’dir. Bu kriz döneminde Türkiye’nin iyi yönetildiğini gösterir” diye konuştu.
Büyüme diyince yaşam kalitesine bakmamız lazım diyen Bakan Yılmaz, “Türkiye büyürken Sivas’ın küçülmesi mümkün değildir yine bazıları Türkiye büyürken Sivas küçülüyor oda doğru değildir eğer gerçekten büyüme veya refah diyorsak kalite diyorsak yaşam kalitesine bakmamız lazım sadece rakamlar değil şimdi en çok bakılan şey nüfusa bakılıyor. Nüfusumuz kayboldu gitti o zaman biz küçülüyoruz. Oysa onun dışında yaşam kalitemiz artıyor mu artmıyor mu insanları da mutlu eden de odur. İnsanların ulaşmak istediği hedefte odur. Aksine dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan’ı en refah en güzel ülkesi olarak görmek gerekir. Bangladeş’in nüfusu, Pakistan’ın nüfusu bizlerden ikişer kat büyük dolayısıyla nüfus tek ölçü olursa onları bizim çok çok önümüze koymamız gerekiyor ki bu söylediğim ülkeler G-20 üyesi ülkeler bile değil Türkiye büyürse Sivas’ta büyür biz son on yılda bunu gördük” dedi.
Türkiye’nin 90 yıllarda değerli on yılını kaybettiğini belirten Bakan Yılmaz, “Küresel düzeyde ekonomik ve sosyal gelişmelerin geçen yüz yıla göre çok daha hızlandığı bu dönemde ülkelerin ayakta kalması ancak başta insan gücü olmak üzere tüm potansiyellerini harekete geçirmesi ile ve küresel rekabetin de dirençli hale gelmesi ile mümkündür. Türkiye’nin soğuk savaşının erdiği küresel entegrasyonun hızlandığı 1990’lı yıllarda maalesef ekonomik ve sosyal krizlerle uğraşmak zorunda kalmış ve Türkiye çok değerli 10 yılını kaybetmiştir. Türkiye 2003’den beri son on yılda önce siyasi istikrarı sonrada ekonomik istikrarı sağlamasıyla hem bölgesinde hem dünyada parlayan bir yıldız durumuna gelmiştir. Dünyada ortak ülke bölgesinde lider Türkiye sıfatımız var” dedi. Hedefimizi 2023’de dünyada ilk 10 ekonomiye girmektir diyen Bakan Yılmaz, şunları söyledi:
“Türkiye 1992 yılından 2002 yılları döneminde kaybolan yıllarda milli gelir artışımız yüzde 32 oranında artmış, Türkiye 50 yıldan beri kapısında bekletildiği Avrupa Birliği’nin kendisine dikte ettirdiği ekonomik durumda sağlam kriterlere gelmişken bugün AB üyesi ülkelerin birçoğu bu kriterlerden uzaktır. Bugün Türkiye satın alma gücü kalitesine göre yaklaşık 1,1 milyar dolar ekonomisiyle Avrupa’nın 6’ncı ekonomisi dünyanın da 17’nci ekonomisi ama hedefimiz nedir 2023 hedefimiz ilk 10’a girebilmek girebilir miyiz? Birlik beraberlik içinde çalışırsak gayret edersek kritik eşikler var o kritik eşikleri aşarsak inşallah Türkiye’yi dünyada hak ettiği yere aldırırız.”
Altay tankının teknolojisini almak için 1.2 milyar dolar ayırdıklarını belirten Bakan Yılmaz, “Kendi milli uydumuzu yaptık. Daha önce bir uydu yapmışız ama nerede olduğunu bilmiyoruz. İki defa kendi ürettiğimizi uyduyu Çin’den uzaya fırlattık önümüzde ki süreçte inşallah yaptığımız uyduyu Türkiye’den de yörüngesine yetişir bir seviyeye getirebilmek bununla ilgili projemiz var. Göktük2 tasarımı ve tüm testleri Türkiye’de yapıldı ve şimdi hizmet vermekte yine tasarımı tamamlandı üretimi tamamlandı test eğitimlerine başlandı. Eğitim uçağımız Hürkuş’u yaptık bunlar bizim Türk malı, Göktür dediğinde bu Türk patentlidir diye biliyorsunuz. İnsansız hava aracımız ANKA’yı ürettik bu nitelikte bu kapasitede operasyonel seviyede bir insansız hava aracı dünyada Amerika ve İsrail’den sonra Türkiye kabiliyete sahip ülkelerden biri desek yerinde olur. Yine taarruz helikopterimiz ATA’yı ürettik hemen hemen beni ziyarete gelen her bakan gurur duyuyor herkesin gurur duyması lazım helikopterimizi gösterdik gerçekten en üst teknoloji ile üretilmiş bir helikopterimiz. Yine yüksek hızlı uçak Şimşek’in üretimine geçtik. F-16 uçaklarını modernizasyonunu biz yapıyoruz Pakistan’ın F-16 uçakları var o uçakların modernizasyon ihalesini de Türkiye almış durumda, yine Altay tankı dünyanın en modern ve en büyük savaş aracı demek lazım. Almanya’nın, Çin’in, Amerika’nın yaptığı bunlar 40-50 yıl önce tasarlayıp ortaya koydu. Biz ise bugünün teknolojisiyle yaptığımız için şuanda dünyada en modern tankı hangisi desen Altay tankı deriz. Bu işe sadece Altay tankı yapmış gözüyle bakmayın bir tankın fiyatı yaklaşık 10 milyon dolar ama biz bir Altay tankını elde edebilmek için teknolojisi bize ait olsun diye 1 milyar 200 milyon dolar kaynak ayırdık. Bir tank 10 milyon dolar ama bir tank teknolojisini ele geçirebilmek için bu tank bizim diyebilmek için ayırdığımız kaynak 1 milyar 200 milyon dolar motor güç grubu dahil ve her ülke istese de bu parayı ayıramaz sadece tek bir projeye 1 milyar 200 milyon dolar ayırabilir zaten her ülkenin de ne bu parayı ayıracak gücü nede zamanı var” dedi.
Bakan Yılmaz’ın konuşmasının ardından Kent Ekonomileri Formu Sivas Moderatörü Doç. Dr. Güven Delice’nin sunumuyla devam etti. Program sunumun ardından basına kapalı olarak devam etti.