BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Alsancak Stadı'nda toplu mezar!

İzmir'de Alsancak Stadı'nda ışıklandırma direği temel kazısı sırasında 50 insan iskeletinin bulunması görenleri hayrete düşürdü. Toplu mezar hakkındaki görüş şu....

Abone ol Alsancak'ta toplu mezar

Dokuz Eylül Üniversitesi Antropolji Bölümü'nden teknik bir grup, çıkarılan kemiklerden örnekler alarak incelemeye başladı

Işıklandırma direği temel kazısında ortaya çıkan insan iskeletleri yetkilileri şaşırttı
Alsancak Stadı'nda ışıklandırma direği temel kazısı sırasında yapılan kazıda 50 civarında insan iskeleti bulundu. Teknik inceleme sonunda kemiklerden alınan örneklerle iskeletlerin kaç yıllık oldukları belirlenecek. Tarihçiler de stadın bulunduğu yerin Osmanlı'nın son dönemlerinde toplu idamların gerçekleştirildiği bir bölge olduğunu ve alana "darağacı" adı verildiği öğrenildi. Rumların ise stadın bulunduğu yere Mortakiye (Ölüleryeri) adını verdikleri belirtildi.

Yaşları belirlenecek
Ağustos 2005'te düzenlenecek 23. Uluslararası Üniversite Oyunları'na hazırlanan Alsancak Stadı'nda, çalışmalar sırasında bulunan insan iskeletleri akıllarda soru işaretleri bıraktı. Skorboardun olduğu bölümde yapılan ışıklandırma direği temel kazısında ortaya çıkan insan iskeletleri yetkilileri harekete geçirdi. Gençlik Spor İl Müdürlüğü yetkilileri hemen Arkeoloji Müzesi yetkilileri ve savcılığa durumu bildirdi. Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nün başvurusuyla müze yetkilileri kendilerinin sağlıklı bir sonuca varamayacaklarını bildirmesi üzerine Dokuz Eylül Üniversitesi Antropoloji bölümünden teknik bir grup kemiklerden örnekler alarak incelemeye başladı.
Yapılacak teknik incelemenin sonunda İnsan iskeletlerin kaç yıllık olduğunun belirlenebileceği bildirildi.

Darağacı bölgesi
Yeni Asır Gazetesi yazarlarından Türkmen Parlak "Bu bölgenin 1800 yıllarda Rum mezarlığı olarak kullanıldığını belirterek şu bilgileri verdi:
"1900 yıllara kadar bubaya Mortakiye (Ölüleryeri) bölgesi adı verilirdi. 1910'dan sonra burası yine İzmirli Rumlar tarafından düzeltilerek futbol müsabakalarının yapılması için saha haline getirildi. Ancak o zaman şimdiki gibi düzenli bir tesis değildi. Acak 1966 yılında Gençlik Spor İl Müdürlüğü Binası'nın temel kazısı sırasında yine bu tür kemikler çıkarılmıştı."

İdam edildiler
Stadın bulunduğu yerin darağacı bölgesi adıyla anıldığı belirten tarihçiler de şunları söyledi:
"O bölgede Osmanlı idaresinin son dönemlerinde adli suçların idamları gerçekleştirilirdi. Bu nedenle bu bölgeye darağacı bölgesi denirdi. Rumlar'da Alsancak Stadı'nın bulunduğu bölgeden Şimdiki Ege Mahallesi'ni bulunduğu bölgeye kadar olan yere Mortakiye (Ölüleryeri) adını vermişlerdi. Burada yapılan toplu idamlar sonunda toplu gömülerde yapılırdı. Bu iskeletler o dönemlerde yapılan idamlardan kalmış olabilir."

EMNİYET
Başka yere gömülmeli
İzmir Emniyet Müdürlüğü yetkilileri ise olayın adli bir boyutunun olup olmadığının yapılacak teknik incelemelerin ardından çıkacak raporla belirleneceğini belirttiler. Yüksek olasılıkla bir mezarlık kalıntısı olduğu bildirilen kemiklerin dini açıdan bir sorun teşkil etmemesi için bölgede inşatın durdurulduğu bildirildi.

MÜFTÜLÜK
Yerleri bir mezarlık
İzmir Müftü Yardımcısı İbrahim Aktolga da "Dini açıdan yapılacak en doğru davranış bölgede çıkarılan insan kemiklerin düzgün bir şekilde torbalanarak herhangi bir mezarlığın uygun bir yerine gömülmesidir. Dinimizce uygun olanı budur" diye konuştu.

YENİ ASIR