BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Alpullu'da şeker alımları başladı

Türkiye'nin ilk şeker fabrikasını bünyesinde bulunduran Babaeski Alpullu'da şeker pancarı alımları başladı.

Abone ol

Türkiye'nin şeker sanayisinde ilk şeker fabrikası olma özelliği taşıyan Kırklareli'nin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu beldesindeki Alpullu Şeker Fabrikası'nda, 85. pancar alımı kampanyası başladı.

Kırklareli Valisi Muammer Muşmal, fabrikada düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün direktifleriyle kurulan Türkiye'nin ilk şeker fabrikasında, bir kampanya döneminde daha üreticilerle birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Atatürk'ün hedefinin ne kadar önemli olduğunun, bugün dünyanın gelişmiş toplumlarında, küreselleşmenin yoğun yaşandığı şu günlerde daha iyi görüldüğünü ifade eden Muşmal, ''Ülkelerin bağımsızlığının, gerçekten iktisaden güçlü olmalarıyla doğru orantılı olduğunu bir kere daha görüyoruz. İşte bugün eğer ülkeler teknolojilerini ve markalarını yaratamadıysa dünyadaki paydan en az faydalanan ülkeler durumundadır. Küreselleşme maalesef gelişmemiş ülkeleri sanki bir heyelan gibi, dağlardan gelen bir sel gibi önüne katıp süpürmektedir. Gelişmiş ülkeler eğer bu küreselleşmede ayakta durabiliyorlarsa mutlaka iktisaden gelişmelerine bağlıdır. Biz de süratle teknolojimizi yaratmalıyız'' dedi.

190 bin ton pancar

Alpullu Şeker Fabrikası Müdürü Nihat Çalışkan ise Alpullu Şeker Fabrikasının ilk pancarını tesellüm ederek fabrikanın 85. kampanyasını başlattıklarını söyledi.

Alpullu Şeker Fabrikası'nın 26 Kasım 1926 tarihinde açılarak ilk şekeri çıkardığını anlatan Çalışkan, ''Bu yıl genel müdürlüğümüzden fabrikamıza 250 bin ton kota verilmiştir. Fabrikamızın altı bölgesinde ekim yapan ve yapmaya müsait tüm köyler taranarak 181 köyde 3 bin 372 çiftçiyle 190 bin ton pancar taahhüdü yapılmıştır. Artan 60 bin ton kota talep olmadığı için genel müdürlüğe iade edilmiştir. Bugüne kadar pancar ücretlerimize işlerini yürütebilmeleri için ayni ve nakdi avans olarak 9 milyon TL ödenmiştir. Bu tür ödemelere bundan sonra da devam edilecektir'' diye konuştu.

Konuşmalardan sonra çiftçilere ödüller verildi. Çiftçiden alınan ilk şeker pancarları silolardan kanallara bırakılırken, kampanya döneminin kazasız belasız geçmesi için de kurban kesilerek, tören sona erdi.