BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.444,80
HABER /  GÜNCEL

Almanyanın ihracatında düşüş

Dünyayı saran ekonomik kriz, ihracat şampiyonluğunu kimseye kaptırmayan Almanya'nın ihracatını da vurdu.

Abone ol Ekonomik kriz, Almanya'nın ihracatını, iki Almanya'nın birleşmesinden sonraki en sert şekliyle düşürdü. Almanya'nın ihracatı Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,6 oranında azaldı.

Krizin en çok vurduğu sektör ise Almanya'nın lokomotif sektörlerinden olan otomotiv oldu. Almanya'nın otomotiv ihracatı Aralık ayında yüzde 22 gibi yüksek bir oranda düştü.

Ekim ayı ihracatıyla ilgili söz konusu bilgileri Federal İstatistik Dairesi açıkadı. Açıklama yapan Federal İstatistik Dairesi, ihracattaki bu düşüşün, 1991 yılından sonraki en sert düşüş olduğunu bildirdi. Oysa analistler sadece yüzde 2,8'lik bir düşüş bekliyordu. 2008 yılının Ekim ayında Almanya'daki firmalar toplam 77,1 milyar Euro'luk ihracat gerçekleştirdi.

Öte yandan, tüm dünyayı etkisi altına alan mali kriz finans sektöründen sonra en çok otomotiv sektörünü vuruyor. Kriz, lüks tüketim harcamalarının başında gelen birinci el otomobil satışlarını büyük oranda azaltıyor. Bundan en çok etkilenen ülkelerden biri de sanayisinin önemli bir kısmı otomotive dayanan Almanya. Almanya'daki otomotiv firmalarının ihracatları Aralık ayında yüzde 22 geriledi. Konuyla ilgili rakamları Alman Otomotiv Endüstrisi Derneği (VDA) açıkladı. Buna göre; Almanya, Aralık 2008'de 223 bin adet araç ihraç etti. Bu rakam ise 2007 yılının Aralık ayına göre yüzde 22 düşüş anlamına geliyor. Verilen rakamlara göre; Almanya 2008 yılında toplam 4,13 milyon adet araç ihraç etti. Araç ihracatında yıllık toplam düşüş ise yüzde 4 oldu. Ancak uzmanlar, krizin kendini 2008 yılının sonunda hissettirdiğini unutmamak gerektiğinin altını çiziyor.

Aralık'ta dışarıdan olan talebin yüzde 32 ve ülke içinden olan talebin ise yüzde 21 düştüğü kaydedilen açıklamada, aynı dönemde 275 bin adet araç üreten otomotiv şirketlerinin üretiminin de yüzde 22 gerilediği ifade edildi. Geçen yıl otomotiv üretiminin yüzde 3 düşerek 5,5 milyon adet olduğu, bunun 2002 yılından bu yanaki ilk azalma olduğunu bildiren VDA, 2008'de araç satışlarının yüzde 1,9 azalarak 3,09 milyon adet olduğunu kaydetti.

2008 yılında Alman pazarında satılan otomobillerin yaklaşık yüzde 65'i Alman firmaları tarafından üretildi. Volkswagen yaklaşık yüzde 20'lik pazar payıyla geçen yıllara kıyasla satışlarını biraz daha artırdı. VW'yi yüzde 10,6 ile ikinci sırada Mercedes, yüzde 9,2 oranla BMW/Mini izledi. İthal araçlardan Dacia, geçen yıla kıyasla yüzde 4,9'luk artışla pazar payını yüzde 4,8'e çıkarmayı başardı.