BIST 9.555
DOLAR 32,50
EURO 34,58
ALTIN 2.476,21
HABER /  GÜNCEL

Almanya'dan Türkiye'yi kızdıracak bir karar daha

Almanya’yla ilişkiler, ‘silah tehdidi’yle daha da gerildi. Alman Dışişleri Bakanı Gabriel, Türkiye'ye silah satışını durdurduklarını söyledi.

Abone ol

ALMANYA, Türkiye’nin silah satın alma taleplerini durdurdu. Alman Handelsblatt gazetesine konuşan Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’ye silah satışının bekletildiğini açıkladı.

Gabriel, “Türkiye’nin bizden talep ettiği silahların, ki gerçekten çok büyük miktarda talep var, satışını beklemeye aldık” dedi. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in, açıklamasından sonra gözler bu ülkeden alınan silahlara çevrildi.

5 GÜCÜ ETKİLEYECEK

Almanya ile kriz

Almanya ile Türkiye arasındaki siyasi kriz 2 Haziran 2016’da Federal Meclis’in, 1915 olaylarını ‘Ermeni soykırımı’ olarak kabul edip açıklamasıyla başlamıştı. Gerginlik darbe girişiminin ardından Almanya'nın FETÖ'cüleri iade etmemesi ve Türkiye'de bazı gazeteci tutuklamalarıyla tırmanmıştı.

Türkiye’nin Almanya’dan tank, savaş uçağı, füze gibi büyük boyutlu silah alımı bulunmuyor. İç ve dış güvenlikte görev yapan özel birliklerin kullandığı hafif makineli silahların bir kesimi yerli üretimden sağlansa da, önemli bir kesimi Almanya’dan temin ediliyor.

ÖZEL KUVVET, PİYADE, MAK

Gabriel’in açıklamasından sonra hem Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hem de emniyet güçlerinin ihtiyaç duyduğu silahlarda çok büyük boyutlarda olmasa da sıkıntı yaşanabileceği belirtiliyor. Kara Kuvvetleri’nde piyade, Hava Kuvvetleri Muharebe Arama Kurtarma Timleri (MAK) ile doğrudan Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Özel Kuvvetler (Bordo Bereliler) Alman silah üreticisi Heckler-Koch’un ürettiği saldırı amaçlı hafif makineli silah HK’ların değişik türlerini kullanıyor. Yine Heckler-Koch yapımı UMP’ler (Universal Maschinen-Pistole) ile MP7A1’ler de polis ve jandarma özel harekâtın tercih ettiği silahlar listesinde bulunuyor. Silahlarla birlikte mühimmatın önemli bir bölümünün de Almanya’dan alındığı belirtiliyor.

Türkiye’nin Suriye’de Fırat Kalkanı Harekâtı’nda kullandığı ve DEAŞ’ın saldırıları sonrası yara alan ana muharebe tanklarından Leopard’lar için istenen yedek parçalar ile tank savunma sistemlerinin de Almanya’nın bu son kararından sonra temin edilmesinde sıkıntı yaşanabileceği öne sürülüyor. (Kaynak: Hürriyet gazetesi)