BIST 9.509
DOLAR 32,51
EURO 34,84
ALTIN 2.488,41
HABER /  DÜNYA

Almanya'dan korkutan çıkış: Ortalık yangın yerine döner!

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Ortadoğu'daki durumun çok ciddi olduğunu belirterek, askeri gerilimin artmasını engellemek için her şeyi yapacaklarını bildirdi.

Abone ol

Maas, Federal Mecliste İran ile yapılan nükleer anlaşmaya ilişkin  düzenlenen oturumda yaptığı konuşmada, nükleer anlaşmanın başarısız olması durumunda bölgenin yangın yerine dönüşebileceği uyarısında bulundu.

"Ortadoğu’daki durum çok ciddi." ifadesini kullanan Maas,  bölgenin  yangın yerine dönüşmesi durumunda, bunun özellikle Avrupa’nın güvenliği için ağır sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

"Gerilimin artmasını önlemek için her şeyi yapacağız"

Bunun için bazen küçük bir kıvılcımın de yetebileceğini vurgulayan  Maas, "Askeri gerilimin artmasını önlemek için her şeyi yapmalıyız ve yapacağız."  diye konuştu.

İran’ın şimdiye kadar nükleer anlaşmaya uyduğuna işaret eden Maas, çok  taraflı iş birliğinin burada başarılı olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Abd'ye eleştiri

Maas, ABD'nin bu anlaşmadan ayrılmasına ise hala anlam veremediğini belirtti. ABD’yi eleştiren ve İran konusunda diplomatik çözüm bulunması için çağrıda bulunan Maas, "Tek taraflı maksimum baskı stratejisinin bizi ileriye götüreceğine inanmıyoruz." dedi.

Maas, Brüksel’de pazartesi günü Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerin dışişleri bakanlarının ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüştüklerini anımsatarak, ABD ile aynı hedeflerin peşinde olduklarını ancak bunun için  gidilecek yolun farklılık arz ettiğini belirtti.

"Maksimum baskı her zaman istenmeyen gerilimi artırma riskini de taşır." ifadesini kullanan Maas, son günlerde yaşananların bu riskin somut ve  belirgin olduğunu gösterdiğini aktardı.

Mass, AB ülkelerinin nükleer anlaşma konusunda birlikte hareket  ettiğini ve 28 ülkenin de İran ile yapılan nükleer anlaşmanın arkasında durduğunu  ve İran’ın da nükleer anlaşmaya uyması gerektiğini kaydetti.