BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Almanya'daki Türklerden Gauck'a tepki

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un Türkiye aleyhindeki sözleri Almanya’daki Türk sivil toplum kuruluşlarını kızdırdı.

Abone ol

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’un Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretler esnasında sarf ettiği sözler, Almanya’daki Türk sivil toplum kuruluşları (STK) tepki gösterdi.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Süleyman Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gauck'un Türkiye ziyaretinin güzel başladığını ancak Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ) yaptığı açıklamaların anlaşılır gibi olmadığını söyledi.

"Bir cumhurbaşkanının böyle söylemlerde bulunması kabul edilebilir değil. Bu Türkiye’nin içişlerine müdahale olarak algılandı" diyen Çelik, şöyle devam etti:

"Milyonlarca Türk'ün yaşadığı bir ülkenin cumhurbaşkanının gelip buralarda bu tip söylemlerde bulunması, bugüne kadar süregelen eleştirileri cumhurbaşkanı olarak kendisinin de dillendirilmesi, bizim tarafımızdan hoş karşılanmadı. Bu kendisinin görevi değildi. Zira bir ülkenin baş temsilcisi olarak bu kendisine düşen bir görev değildi."

GAUCK YANLIŞ BİLGİLENDİRİLDİ

Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) Genel Başkanı İhsan Öner ise Türkiye ziyareti öncesinde Cumhurbaşkanı Gauck'a yanlış bilgi verildiğini düşündüğünü söyledi.

"İğneyi önce kendinize, sonra çuvaldızı başkasına batıracaksınız' öyle başkalarını değerlendireceksiniz“ diyen Öner, "Avrupa’da ırkçılık, İslamofobi had safhadayken, NSU cinayetleri aydınlatılamamışken bunlarla ilgili ciddi adım atmayanlar, Mısır'daki idamlara ve Kırım’ın işgaline sesini çıkarmayanlar nedense Türkiye’ye gidince kahraman kesiliyorlar“ ifadesini kullandı.

Dost ve müttefik ülkelerin Türkiye’deki aksaklıkları hatırlatmalarının normal karşılanabileceğini söyleyen Öner, ancak kendi ülkesinde yaşananları görmezden gelip, Türkiye’yi tenkit edenleri anlamanın mümkün olmadığını vurguladı.

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Avrupa Genel Başkanı Cahit Kerenciler de Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'un Türkiye’de yaptığı açıklamaları kendisine yakıştıramadığını söyledi.

Kerenciler, "Eleştiriler dostlar tarafından yapılır ama yapıcı olması lazım. Yani şu anda Türkiye’de yapılan binlerce demokrasi ve insan haklarıyla ilgili yüksek derecedeki çalışmalar, kanun değiştirmeler ve sayılarını aklımızda  tutamayacağımız 13 sene içinde hükümetin büyük çalışması oldu. Ama bir iki tane negatif olabilecek şeylerin bu derece Türkiye’de yüksek sesle söylenmesini ben sayın Gauck’a yakıştıramadım“ diye konuştu.

Eleştirilerin yapıcı ve samimi olmadığını ifade eden Kerenciler, "Türkiye Almanya’nın dostudur. Eleştirler yapıcı olmalı. Söylenen eleştiriler Türkiye’de yüzde birin söylediği şeyler. Diğer yüzdeyi de dikkate almak lazım“ dedi.

Almanya’nın aşırı sağcılara karşı yaklaşımını da eleştiren Kerenciler, "Almanya başkalarını eleştirirken kendi tutumuna  bakmalı. Berlin’in ortasında‚ 'Türkler dışarı' diye bağıran aşırı sağ partilere bakmalı, bu sorunu çözmeli“ ifadesini kullandı.