BIST 10.180
DOLAR 32,24
EURO 34,98
ALTIN 2.455,38
HABER /  DÜNYA

ALMANYA’DA TARİHİ NSU DAVASI YARIN BAŞLIYOR

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davası kapsamında örgüte yardım ve yataklık ettiği iddia edilen Beate Zschape adlı örgüt üyesinin davası ya...

Abone ol

Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davası kapsamında örgüte yardım ve yataklık ettiği iddia edilen Beate Zschape adlı örgüt üyesinin davası yarın başlıyor. Olayla ilgili açıklama yapan mağdur yakınlarının avukatları amaçlarının cinayetlerin arkasında yatan gerçekleri ortaya çıkarmak olduğunu ifade ederek, “Bu davayı aydınlatmak için elimizden geleni yapacağız” dediler.
2. Dünya Savaşı sonrası Almanya tarihi için en önemli davalardan biri olarak adlandırılan NSU Davası hakkında açıklama yapan NSU terör örgütü tarafından öldürülen Mehmet Kubaşık’ın eşi Elif Kubaşık’ın avukatı Carsten llius davanın bir an önce aydınlatılması gerektiğini ifade ederek, “Müvekkilim Elif Kubaşık aydınlatma istiyor. Cinayetlerin doğru dürüst aydınlatması yok. Bu iki grup cinayeti işledi ama nereden yardım, destek geldi, kimler yardım etti bilmek istiyoruz. NSU’da derin devlet yardımı desteği var mı bunu bilmiyoruz. Biz bunu öğrenmek istiyoruz. Biz ağır cezayla sonuçlanan kısa bir duruşma istemiyoruz. Biz aydınlatma istiyoruz. Biz, kanunlarda verilen imkanları bunun için kullanacağız. Önemli olan şimdiye kadar ne gördük? Şimdiye kadar tek taraflı mağdurların ailelerine karşı soruşturma yapılıyordu. İpuçları olmasına rağmen hiç doğru dürüst soruşturma yoktu. Bu yüzden biz mahkeme sürecinde mümkün mertebe aydınlatma istiyoruz. Bu kesin ve biz bunun için çalışacağız. Gizli servislerin bir çok grup hakkında bilgisi var. Cinayetler hakkında bilgisi olup olmadığını biz söylemiyoruz. Ama aydınlatmaya çalışacağız” dedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan bir başka dava avukatı Angelika Lex ise amaçlarının örgütün hangi kuruluşlarla bağı olduğunu ortaya çıkarmak olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Bizim yarınki mahkemeden beklentimiz olayların aydınlığa kavuşturulması. Almanya’da araştırma komisyonu birçok olayı aydınlığa kavuşturdu. Fakat ifade veren insanların çoğu kamu nezdinde açıklama yapamayız diye birçok bilgiyi sunmadı. Biz avukatlar olarak olumlu yanımız yapılmayan açıklamaların gizli yönünü biraz olsun araştırabilme şansına sahip olmamız. Biz mağdurların avukatları olarak mahkeme karşısında mağdurların ve kamuoyunu tüm beklentilerine yanıt verebilmek için Nasyonal Sosyalist Örgütü’nün kurduğu bağın hangi kuruluşla olursa olsun ortaya çıkarmak için uğraşıyoruz. Mahkemenin olumsuz anlamda sunabileceği resim birçok kişilerin kamuoyu nezdinde açıklama yapmaması ve mahkemede bu belgelerle hareket edebileceği için amacımız mahkemenin ulaşamadığı diğer kanıtları ortaya çıkarmaktır”
Yarınki davada Beate Zschape, 10 kişinin ölümü, 2 bombalama eylemi, birçok banka soygunu, terörist bir örgüte üye olmak ve kundaklama gibi olaylardan yargılanacak. Toplumsal açıdan oldukça büyük öneme sahip dava, ülke tarihinin en önemli davalarından biri olarak görülüyor.
(İHA)