BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.436,75
HABER /  DÜNYA

Almanya'da sefilleri oynayan Libyalılar

Avrupa'nın en zengin kentleri sıralamasında dördüncü sırada bulunan Hamburg'a gelen 300 kadar Libyalı tam bir insanlık dramı yaşıyor.

Abone ol

İtalya'dan gelen mültecilere kent yönetimi sahip çıkmazken, göçmen ve hayır kurumları yardım için kolları sıvadı.

Libya'daki iç savaş döneminde İtalya'ya sığınan, ancak İtalyan hükümetin başından atmak için Schengen vizesi ve 500 euro verip "Almanya'ya gidin" dediği yaklaşık 300 kadar Libyalı, liman kenti Hamburg'a sefilleri oynuyorlar.

Ceplerinde beş kuruş paraları olmayan, vize süresi dolmak üzere olan Libyalılar ancak göçmen ve mülteci yardım kuruluşlarının gıda yardımı ve yatacak yer ayarlamalarıyla ayakta durabiliyorlar.

Merkez tren istasyonu yakınındaki meydana üzerinde "Avrupa sokaklarında gebermek için Libya'dan kaçmadık" sloganı yazan çadır açıp, eylem düzenleyen Libyalı mültecilerin sözcüsü Asuquo Udo, "İç savaş öncesi benim Libya'da çok güzel bir hayatım vardı. Teknisyendim. Buradaki bir çoğumuzun vasıflı meslek sahibi, kişiler. İç savaşta can güvenliğimiz olmadığı için kaçtı. Avrupa iç savaştan kaçan mültecilere can güvenliği sözü verdi. Ama tutmadı"
dedi. Halktan yoğun destek aldıklarını söyleyen Udo, "Afrika'da bir atasözü vardır; 'Ölü keçi bıçaktan korkmaz' diye. Bizim kaybedecek hiç bir şeyimiz yok. Eylemimizle siyaset değil onur mücadelesi veriyoruz. Talebimiz temel insan hakları" dedi.

ZENGİN KENT 300 MÜLTECİYE YER BULAMIYOR

Avrupa'nın en zengin kentleri arasında dördüncü sırada bulunan yaklaşık iki milyon nüfuslu Hamburg, 300 Libyalı mülteciyi barındıracak her bulamıyor, bulmak istemiyor. Üzerlerinde taşıdıkları kıyafetlerden başka hiç bir şeyleri olmayan mültecilere, çadır kurdukları St. Georg semtinde  aralarında Mehmet Şimşit'in de bulunduğu göçmen esnaflar, kiliseler ve B20 yardım inisiyatifi destek oluyor. B20 kurucusu Andi Buhr ve Mehmet Şimşit, her gün üç öğün yemek hazırlayarak mültecilere veriyorlar. Buhr ve Şimşit, ?Bakkal, manav, restoranlar malzemeleri veriyor. Biz de burada yemek yapıp mültecilere veriyoruz? dedi.

MİLLETVEKİLİ YILDIZ: ASIL SAVAŞ KURBANLARI BU SİVİLLER

Yatacak yeterli yer olmadığı için bir bölümü Sol Parti'nin kent merkezindeki binasında kalan mültecilerin tam bir insanlık dramı yaşadıklarını söyleyen Sol Parti eyalet milletvekili Mehmet Yıldız, ?Avrupa'nin en zengin kentlerinden biri olan Hamburg, 200 mülteciye 'burada kalabilirsiniz' diyemiyor. Avrupa ve Amerika'nın Libya'ya karşı yürüttüğü savaşın asıl kurbanları bu insanlar. Onlara mültecilik hakkı verilmeli? dedi.