BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Almanya'da öğretmenlere başörtü yasağına son

Almanya'da Anayasa Mahkemesi, 2004'ten beri okullarda öğretmenlere uygulanan başörtüsü yasağını dini özgürlüklere aykırı bularak kaldırdı.

Abone ol

Almanya'da öğretmenlere uygulanan başörtüsü yasağı kaldırıldı.

Alman Anayasa Mahkemesi 2004'ten bu yana uygulanan yasağı, dini özgürlüklere aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Yasak, başörtüsünün öğretmenin tarafsızlığının sorgulanmasına ve derslerin aksamasına neden olabileceği gerekçesiyle getirilmişti.

Ancak Hristiyanlık sembolleri yasaktan muaf tutulmuştu.

Anayasa Mahkemesi, bu tür bir yasağın uygulanması için okulların artık "sadece soyut değil, yeteri kadar belirgin bir risk olduğunu göstermesi gerektiği" kararına vardı.

'Ayrımcılık yapıldı'

Mahkeme, Hristiyan ve Batı değerlerine ait sembollerin yasak kapsamına alınmamasını da ayrımcılık olarak niteledi.

İki Müslüman kadın öğretmenin açtığı dava üzerine alınan karar ülkede farklı tepkilere yol açtı.

Muhalefetteki Yeşiller Partisi'nden Volker Beck, "dini özgürlükler açısından iyi bir gün" derken, Müslüman, Hristiyan ya da Musevilerin başlarını örtmelerinin, çok kültürlülüğe karşı olanlardan daha az tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Ayrımcılık karşıtı bir kuruluşun lideri olan Christine Lueders de karardan memnunluk duyduğunu belirterek, yerel yetkililerin kuralları buna göre değiştirmeleri çağrısında bulundu.

Öğretmenler karşı çıktı

Alman Öğretmenler Derneği ise, kararı sorunlu bulduğunu belirtti ve bunun okullarda siyasi ve dini tarafsızlık ilkesini baltalayabileceğini kaydetti.

Berlin'de yayımlanan TAZ gazetesi de, İslam karşıtı Pegida hareketinin bu durumu fırsat bilerek, İslam'ın Avrupa'yı ele geçirdiği propagandası yapabileceğine dikkat çekti.

Gazete Berlin'de renkli başörtüleri satan bir dükkanın fotoğrafı eşliğinde ilk sayfadan verdiği habere 'Pegida bayram edecek' başlığını attı.