BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Almanya'da iş dünyasının güven endeksi yükseliyor

Almanya'da iş çevrelerindeki güven endeksinin beşinci aydır yükselişte olduğu açıklandı. Ancak veriler farklı yorumlanıyor.

Abone ol

Almanya'da iş çevrelerindeki güven endeksinin beşinci aydır yükselişte olduğu açıklandı.

7000 şirket yöneticisiyle yapılan yoklamaya dayanan Ifo iş çevreleri iklimi endeksi, Mart ayında 109,8 puana çıktı. Endeks Şubat ayında 109,6 puandı.

Yayımlanan sayılar ardından euro değer kazandı ve dolar karşısında 1,3262'ye çıktı.

Son dönemlerde Alman ekonomisi konusunda karışık veriler alınıyor. Geçen hafta yayımlanan bir raporda Alman imalat sanayiinin Mart ayında küçüldüğü belirtilmişti.

ING Bank'ta görev yapan ekonomist Carsten Brzeski, "Bugün açıklanan Ifo endeksi, güçlü ekonomik temeller bulunduğuna işaret ediyor. Daha yavaşlamış da olsa, Alman ekonomisi Euro Bölgesi içinde büyümenin simgesi olmaya devam edecek. Belki artık Şampiyonlar Ligi düzeyinde değil ama, bugünkü Ifo endeksi de gösteriyor ki, büyük olasılıkla, Avrupa Ligi'ni kazanacak konumda." dedi.

Capital Economics'den Jennifer McKeown ise, "Bu ayki artış, son beş ayın en ufak artışı ve Alman ekonomisindeki iyimserlik havasının artık son bulmaya başladığının işaretçisi. İhracat verilerinin iyi görünmesine ve istihdam piyasasının dayanıklılığına rağmen, temkinli Alman tüketici hala harcamaya yönelmedi." şeklinde konuştu.

Alman ekonomisi geçen yılın son üç ayında yüzde 0,2 oranında küçüldü. Ancak ekonomistler bu yıl lman ekonomisinde büyüme görülmeye başlanacağı inancında.