BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Almanya'da hükümet için yeni zirve

Seçimlerin ardından Almanya'da hükümet kurma çalışmaları sürüyor.

Abone ol
Almanya’da 22 Eylül’de gerçekleştirilen genel seçimlerden sonra Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti  (SPD) koalisyon kurmak için ilk ön görüşmeyi yaptı.
 
Başkent Berlin’de Federal Meclis’in yanında bulunan ‘’Parlamentarische Gesellschaft’’ adlı binada yapılan ve yaklaşık 3 saat süren görüşmelerden somut bir sonuç çıkmadı.
 
Ön görüşmenin yapıcı ve açık bir atmosferde geçtiğini vurgulayan taraflar, görüşmenin ayrıntıları konusunda bir açıklama yapmamayı kararlaştırdı.
 
Görüşmede SPD ve Birlik Partilerinin görüş ayrılığı yaşadığı vergilerin yükseltilmesi konusunun gündeme geldiği, ayrıca enerji, iş piyasası politikası, aile, eğitim ile federal ve yerel yönetimlerin mali ilişkilerinin de ele alındığı ifade edildi.
 
SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles, yaptığı açıklamada, ilk toplantıdan sonra bir görüşmenin daha yapılmasının kararlaştırıldığını belirterek, bunun tarihinin ise 14 Ekim olarak planlandığını bildirdi.
 
Nahles, ilk görüşmede  bazı konularda ortak yönlerinin bulunduğuna ancak aynı zamanda da tartışmalı noktaların tespit edildiğine değinerek, ‘’Bundan sonra da görüşmeler yapılması gerekecek’’ dedi.
 
CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe de ilk görüşmenin iyi bir havada geçtiğini belirterek, ‘’Ön görüşmelere devam etmek mantıklı ve gerekli’’ ifadesini kullandı.
 
Gröhe,  SPD ile ortak noktaların bulunduğunu ancak önemli farklılıkların da açık bir şekilde ifade edildiğini vurguladı.
 
Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Sekreteri Alexander Dobrindt de tüm katılımcıların ilk toplantıda ortak noktalara vurgu yaptığını belirterek, ‘’Bu ortak temeller üzerine görüşmeler yapılabilir’’ diye konuştu.
 
Dobrindt, ikinci buluşmanın hedefinin SPD ile koalisyon görüşmelerine geçilip geçilmeyeceğini tespit etmek olacağını kaydetti.
 
İlk ön görüşmeye her partiden 7’şer temsilci katıldı. Parti temsilcileri arasında Başbakan ve CDU Genel Başkanı Angela Merkel, SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel ve CSU Genel Başkanı Horst Seehofer de yer aldı. 
 
Birlik Partileri koalisyon görüşmelerine geçilip geçilmeyeceğini belirlemek için ayrıca 10 Ekim’de Yeşiller Partisi ile ön görüşme yapacak. Böylece CDU ve CSU, hem SPD hem de Yeşiller ile koalisyon hükümeti kurma opsiyonunu açık tutuyor.
 
Genel seçimlerde yüzde 41,5 oranla birinci çıkan CDU ve CSU, eski koalisyon ortağının yüzde 5’lik seçim barajına takılması sebebiyle  hükümet kurmak için yeni bir partner arıyor.