BIST 10.644
DOLAR 32,16
EURO 35,07
ALTIN 2.525,01
HABER /  GÜNCEL

Almanya büyüme tahminlerini geri çekti

Alman hükümeti 2013 yılı için büyüme tahminlerini % 1,6'dan %1'e düşürdü. Ekonomi Bakanlığı 2012 büyüme tahminlerini ise Nisan ayında öngörülen % 0,7'den 0,8'e çıkardı.

Abone ol

Alman hükümeti 2013 yılı için büyüme tahminlerini % 1,6'dan % 1'e düşürdü.

Ekonomi Bakanı Philipp Roesler "Hâlâ % 1'lik bir büyümeden söz ediyoruz; bu nedenle Almanya açısından kriz sözkonusu değil" dedi.

Bakanlık 2012 büyüme tahminlerini ise Nisan ayında öngörülen % 0,7'den 0,8'e çıkardı.

Böylece resmi tahminler, geçen hafta büyüme tahminlerini geri çeken dört Alman ekonomik düşünce kuruluşunun rakamlarına yaklaşmış oldu.

Ekonomi Bakan'nın yaptığı açıklamada "Avrupa'daki borç krizi ve Asya ve Latin Amerika'nın gelişen ekonomilerindeki zayıflama yüzünden Almanya da tehlikeli sularda yüzüyor" dedi.

Almanya'nın gayri safi yurtiçi hasılasındaki (GSYİH) artışın önümüzdeki iki yıl boyunca önceki yıllara oranla büyük bir yavaşlama göstermesi bekleniyor.

Almanya'nın gayri safi yurtiçi hasılası 2010'da % 4,2, 2011'de ise % 3 oranında artış göstermişti.

Euronun zayıflığı Almanya'nın işine yaramış, Euro Bölgesi dışındaki pazarlarda ihraç mallarının fiyatının düşmesine yol açarak rekabet gücünü artırmıştı.

RBC Capital Markets kurumunda görevli ekonomi uzmanı James Ashley BBC'ye yaptığı açıklamada "mutlak rakam olarak % 1'lik büyüme düşükmüş gibi görünse de, diğer euro ülkelerine oranla Almanya'yı yine de avantajlı kılmaktadır" dedi.

Ashley, Euro Bölgesi'nin bir bütün olarak bu yıl % 0,4 oranında daralmasını, gelecek yıl ise % 0,4 büyümesini beklediklerini belirtti.