BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Alman Meclisi'nden skandal Türkiye raporu 'işgalcı' dediler

ALMAN Meclisi İsrail ağzıyla konuşmaya başladı. Türkiye'yle ilgili skandal bir rapora imza atatan Alman meclisi Bilimsel Hizmetler Dairesi, Türkiye Suriye'de işgalci güç olarak değerlendirildi. O raporu Kılıçdaroğlu'nun yan yana resim çektirdiği PKK yanlısı vekil açıkladı.

Abone ol

İSRAİL Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun küstah suçlamalarının ardından Alman Meclisi de Netanyahu ağzıyla rapor hazırladı. Alman Meclisi Bilimsel Hizmetler Dairesi tarafından hazırlanan raporda, Türkiye Suriye'de işgalci güç olarak değerlendirildi.

AFRİN, AZEZ, EL BAB VE CERABLUS... Alman Haber Ajansı’nın (dpa) haberine göre raporda, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki Afrin ile Azez, El Bab ve Cerablus bölgelerindeki askeri varlığı tam olarak incelendiğinde uluslararası hukuk açısından askeri işgal kriterlerini karşılamaktadır” ifadesi kullanıldı.

SOL PARTİ'NİN İSTEĞİYLE HAZIRLANDI... Bilimsel Hizmetler Dairesi’nin dokuz sayfalık raporu, Federal Meclis Sol Parti grubunun girişimi üzerine hazırlandı. CHP lideri Kemal kılıçdaroğlu ile yan yana fotoğraf çektiren Sol Parti Meclis Grup Başkan Vekili Sevim Dağdelen, bilirkişi raporunun Alman hükümeti için bir uyarı olması gerektiğini savunarak Alman hükümetinin Türkiye’nin Suriye’deki eylemlerini uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirmekten kaçınmasını eleştirdi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya'da Sevim Dağdelen'le fotoğraf çektirmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Bu tabii ki Kılıçdaroğlu'nun nerede olduğunu gösteriyor. Vatanseverlik diye bir derdi yok. O partinin toplantılarında, o ismini zikrettiğiniz kadının YPG'nin, terör örgütünün paçavralarıyla konuşurken resimleri var. Sen onlarla nasıl yan yana olabilirsin? Halkımıza bunları en doğru şekilde anlatmamız lazım." die tepki göstermişti.

PKK YANDAŞI VEKİL KİN KUSTU... PKK'ya yakınlığıyla bilinen Dağdelen, “Tüm uzman raporları ve Alman meclisinde grubu bulunan bütün partilerin tutumuna rağmen Suriye’nin bazı bölgelerine NATO müttefiki Türkiye tarafından girilmesi ve işgalini hâlâ uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirmemek bir skandaldır” diye konuştu.

HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA YOK... Türk Silahlı Kuvvetlerinin Ocak ayı sonunda Suriye’nin kuzeybatısındaki Afrin’e yönelik başlattığı operasyon Alman hükümeti tarafından kınanmış ve kabul edilemez olarak nitelendirilmişti. Dışişleri Bakanı Heiko Maas Mart ayında yaptığı açıklamada, Türk birliklerinin sürekli Suriye’de kalmaları halinde, Türkiye’nin askeri operasyonunun “elbette uluslararası hukuk ile uyumlu olmayacağını” söylemişti. Ancak Alman hükümeti, Afrin operasyonunun uluslararası hukuk açısından nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda net bir açıklama yapmamıştı.