BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Alman maliyesine 55 milyar euro 'piyango'

Kamulaştırılan Alman Hypo bankasının sanılandan daha az zarar ettiği anlaşıldı. Durum ülke hazinesi için iyi haber, ancak maliye bakanı utanç verici hata dolayısıyla öfkeli.

Abone ol

Almanya Maliye Bakanlığı, ülkenin hesaplarında 'beliren' 55 milyar euro'nun (80 milyar dolar) kaynağını araştırıyor.

Ülke maliyesi için 'piyango' olarak görülen duruma, bir hesap hatasının yol açtığı açıklandı. 2009’da kamulaştırılan Hypo bankasının (Hypo Real Estate-HRE) sanılandan daha az zarar ettiği anlaşıldı.

Maliye Bakanı Wolfgang Schauble'nin bu hata dolayısıyla öfkeli olduğu ve yetkililerden hesap soracağı gelen haberler arasında.

BBC muhabiri Steve Evans, bu durumun başka ülkelere mali yönetimde titiz davranma nutukları çeken ülke açısından utanç verici olduğunu kaydediyor.

Muhalefet de eleştiri fırsatını kaçırmadı ve banka kamulaştırıldığından, sorumluluğun başka ülkelere şeffaf muhasebe konusunda baskı uygulayan Angela Merkel ve hükümetine ait olduğunu vurguladı.

Sosyal Demokrat Parti'nin parlamento grup başkanı Thomas Oppermann bu büyüklükte bir tutarın gözden kaçırılmasının “sorumsuzluk” olduğunu söyledi; "Bu, bir ev kadınının bisküvi tenekesine para saklayıp unutmasına benzemez." dedi.

Yapılan ilk tespitler, bankanın zararının iki ayrı kez kaydedildiğini böylece açıkların olduğundan daha fazla göründüğünü gösteriyor.

Bununla birlikte hata, Alman hazinesinin tahmin edilenden daha iyi durumda olduğunu gösteriyor.

55 milyar euro'luk tutar hesaplara yansıtıldığında, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde borçların GSYH'ye oranı yüzde 81,1 oluyor. Bu, 2011 için daha önce yapılan hesaplara göre yüzde 2,6 daha az.