BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 34,99
ALTIN 2.325,01
HABER /  GÜNCEL

Alman Cumhurbaşkanına bir tepki de Çiçek’ten

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’ın yaptığı açıklamaları nezakete aykırı olarak değerlendirdi ve siyaseten soru...

Abone ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’ın yaptığı açıklamaları nezakete aykırı olarak değerlendirdi ve siyaseten sorunlu açıklama olduğunu söyledi.
Parlamento Muhabirleri Derneği’nin (PMD) 50. kuruluş yıldönümü resepsiyonuna parlamentoda grubu bulunan partilerin grup başkanvekilleri ile birlikte katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına cevap verdi. Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’ın açıklamalarına değinen TBMM Başkanı Çiçek, “Diplomatik nezakete aykırı bulduğumu belirtmek istiyorum. Siyaseten de sorunlu açıklamalar. İktidara ve muhalefete yönelik değerlendirmeleri de saygı açısından biraz ölçünün kaçırıldığı gibi bir izlenim var bende. Almanya bizim uzun zamandan beri yakın ilişki içinde olduğumuz bir ülke. Milyonlarca vatandaşımız orada yaşıyor. Bu türlü ziyaretler ilişkilerin güçlendirilmesine, kuvvetlendirilmesine yardımcı olması lazım. Biz Almanya ile 1. Cihan Harbi’ne katıldık, aynı ittifak içinde yer aldık, sonunda da bir imparatorluk kaybettik. Zannediyorum bu ziyaret tartışmalı bir ziyaret olarak gündemde yer alacak diye düşünüyorum” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NUN SEHVEN İFADEYE ÇAĞRILMASI
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifade vermeye çağırılması ile ilgili konuşan Çiçek, yapılan işlemi saygısız bir işlem olarak gördüğünü ifade ederek, “Böyle bir işlem hukuka aykırıdır. Bunu saygısızlık olarak da görürüm. Daha evvel de buna benzer bir milletvekilimiz ile ilgili bir karar söz konusu oldu. O zaman da bu iş ‘sehven oldu’ denilmişti. İlgili makamların TBMM ile ilgili, milletvekilleri ile ilgili yapacakları işlemlerde daha dikkatli olmaları lazım. Sehven de yapılmış olsa beraberinde pek çok siyasi sorun çıkartıyor. Yapılan işlem geri alınacak olmuş olsa bile, hukuka aykırılığı ve nezaket açısından da asla kabul edilemeyeceğinin bilinmesi lazım. Bundan sonra savcılıklar daha dikkatli olursa siz bu soruları sormazsınız, biz de bu cevapları vermek zorunda kalmayız. Saygısız bir işlem olarak görüyorum, herhalde ilgili makamlar da gereğini yapacaktır. Bir soruşturma, inceleme konusu yapılıp gereğinin yapılması lazım” açıklamasında bulundu.

1 MAYIS TEMENNİSİ
1 Mayıs’ta gerginlik olmaması gerektiğini söyleyen ve herkesi sorumlu davranmaya çağıran Çiçek, “İnşallah gergin olmaz. Emek bayramı diyoruz, inşallah bayram havasında kutlarız” diye konuştu.
Anayasa Mahkemesi Başkanı ve Almanya Cumhurbaşkanı’ndan hükümete yönelik yapılan eleştirilere hükümeti savunan açıklama yaptığı yönündeki soruya cevap veren Çiçek, soruyu soran muhabire “O İbrahim’ce bir yorum” oldu dedi. Çiçek, “Haklı olmak ayrıdır, her söz her yerde söylenmiyor. Muhalefetin çalışmalarını, iktidarın değerlendirmelerini değerlendiriyor. Ben bunu nezakete aykırı buluyorum” dedi.

GÜLEN’İN İADE TALEBİ
Fethullah Gülen’in iadesinin sorulması üzerine Çiçek, “Ben o işlere girmem. Yargı süreci başladı görülüyorsa artık orada bizim susmamız lazım” ifadelerini kullandı.
(İHA)