BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.396,36
HABER /  DÜNYA

Alman basını Kapusuza yer verdi

Papa 16. Benediktus'un İslamiyet ile ilgili sözleri Alman basınında manşetlerde..

Abone ol

Papa 16. Benediktus'un Almanya ziyareti sırasında İslam hakkında yaptığı açıklamalara İslam dünyasından gelen tepkiler, Alman gazetelerinde manşetlere taşındı.

Die Welt gazetesi ''İslam dünyası Papaya ateş püskürüyor'' başlığıyla verdiği haberde, İslam dünyasında Papaya yönelik eleştirilerin yoğunluğunun arttığını yazdı. Haberde, Papayı eleştirilere karşı savunan Başbakan Angela Merkel'in, ''Papayı eleştirenler, konuşmasının amacını anlamamış demektir. Konuşması dinlere yönelik bir diyalog çağrısıydı. Papa, benim de çok önemli ve gerekli gördüğüm bu diyalog için özellikle çaba harcadı'' şeklindeki sözlerine yer verildi.

Yeşiller politikacısı Volker Beck ise Papa'nın açıklamalarını ''Dikkate değer bir biçimde tek yanlı ve tarihi gerçeklerden uzak'' olarak nitelendirdi. Almanya Müslümanlar Konseyi Başkanı Eyüp Axel Köhler, ''Bu zamana kadar sürdürdüğümüz yoğun bir diyalogtan sonra, Papanın böyle açıklamalar yapmasına kızgınız'' dedi.

Berliner Kurier gazetesi ise Papanın Türkiye'de Hitler'e benzetildiğini belirterek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz'un ''Papa 16. Benediktus Hitler ve Mussolini gibi negatif bir kişilik olarak tarihe geçecektir'' şeklindeki sözlerine yer verdi.

Frankfurter Rundschau gazetesinde ''Müslümanlar kendilerini Papa tarafından hakarete uğramış hissediyorlar'' başlığıyla verilen haberde, Papanın ''haçlı seferi mantığı'' güttügü ve Hitler'e benzeltildiği ifade edildi. Avrupa Parlementosu milletvekili Cem Özdemir, gazeteye yaptığı açıklamada, Papanın açıklamalarının ''şık olmadığını'' ancak Papaya yapılan özür taleplerinin de abartılı olduğunu söyledi.

Özdemir, Türkiye'nin Papanın yapacağı ziyareti iptal etmemesi ve bu ziyarette diyalog aramasını talep etti. Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi ise Vatikan tarafından yapılan ''Papa İslam'a saygı duyuyor'' açıklamasını manşetine taşıdı. Bild gazetesi, haberi ''Bu Müslümanlar Papamızdan neden nefret ediyorlar?'' başlığıyla verdi.

Öte yandan, Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble, yarın yayımlanacak Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, Papayı savunarak, ''Yüzlerce yıllık bir metinden bu metindeki görüşe sahip çıkmadan alıntı yapmak mümkün olmalı'' dedi. Papa, Almanya ziyareti sırasında yaptığı bir konuşmada bir inancın şiddet yoluyla yayılmasını kınamış ve dolaylı olarak Hz. Muhammed'i eleştirmişti.