BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

ALMAN ASKERLER AFGANİSTAN’DAN TRABZON ÜZERİNDEN ÇEKİLİYOR

Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) bünyesinde Afganistan’da görev yapan alman askerleri Trabzon üzerinden ülkelerine dönüyor. Bu kapsa...

Abone ol

Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) bünyesinde Afganistan’da görev yapan alman askerleri Trabzon üzerinden ülkelerine dönüyor. Bu kapsamda ilk askeri kargo uçağı da Trabzon’a geldi.
Ukrayna’dan kiralanan Antonov An-124-100 tipi özel kargo uçağı Trabzon Havalimanı’na inerken, askeri araçlar ve malzemeler havaalanından TIR’larla Trabzon Limanı’na taşınıyor.
Konuyla ilgili Almanya Silahlı Kuvvetleri Müşterek Üsler ve Destek Komutanı Tuğamiral Manfred Nielson ve beraberindekiler de Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık’ı ziyaret etti. Valilik şeref defterinin imzalanmasının ardından yapılan görüşmelerde Vali Kızılcık, Türkiye ve Almanya ülkeleri arasındaki dostluğun önemine değinerek, “Türkiye ve Almanya olarak dostluğumuz çok derin ve eskilere dayanıyor. Sadece Trabzon’daki bu misyonla başlamıyor. Bu ziyaretin özellikle iki ülke arasındaki dostluğun ve işbirliğin artmasına katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi. Vali Kızılcık, “Yaklaşık 6 aydır bu sürecin problemsiz ve amaçlanan bir şekilde gerçekleşmesi için ekipler halinde çalışıyoruz. Her şeyden önce Afganistan’dan bu misyonun bitirilip tekrar ekipmanların ve askerlerin eve dönüyor olması çok önemlidir. Bu çekilme sürecinin Türkiye’miz ve Trabzon’umuzun üzerinden yapılıyor olması bizim şehir olarak ne kadar önemli bir lojistik üs olduğumuzu ortaya koyuyor. NATO üyesi ülkeler olarak işbirliği yapmamız en doğal olanıdır. Ama onun ötesinde Türkiye ve Trabzon olarak biz yaklaşık 2,5 yıl sürecek olan çekilme sürecinin en iyi şekilde gerçekleşmesi ve bu sürede görev yapacak olan asker ve sivillerin en iyi şekilde ağırlanması için gerekli tedbirleri aldık. Havalimanından deniz limanına kadar yapılacak olan transferle ilgili tedbirler alındı. Kalan misafirlerin burada rahat edebilmeleri ve kendilerini evlerinde hissetmeleri için her türlü kolaylığı sağlıyoruz” diye konuştu.
Kızılcık, Alman askerlerin yapılan anlaşmalar gereği olarak dışarıda üniformasız olarak dolaşmaları gerektiğini kaydederek oluşacak ufak bir olumsuzlukta gerekli tedbirlerin ivedilikle alınacağını ifade etti. Kızılcık, “Bu süreç Türk-Alman ilişkilerinin her alanda işbirliğinin çok güzel işlediğinin çok güzel bir örneği olacaktır. 2,5 yıl süre içinde Trabzon’da görev yapacak olan askerlerin ülkelerine döndüklerinde ailelerine ve oradakilere buranın misafirperverliğini anlatacaklar. Böylece iki ülkenin dostluğuna ve işbirliğine katkı sağlayacaklar” şeklinde konuştu.
Almanya Silahlı Kuvvetleri Müşterek Üsler ve Destek Komutanı Tuğamiral Manfred Nielson ise, “Birkaç aydan beri hazırlık çalışması yaptık. Trabzon halkının ve yerel yöneticilerin desteğiyle ilk uçak indi. Türk- Alman ilişkilerinde yeni bir bölüm açıyoruz. Bu vesile ile size yardımlarınız ve destekleriniz için çok teşekkür ediyorum. Böyle işlerde açıklığa kavuşturulması gereken sorunları işbirliği içinde çözüme kavuşturduk. Ocak ayından bu yana burada bulunan askerlerimiz Trabzon halkının kendilerine gösterdikleri ilgi ve alaka sayesinde kendilerini evlerindeymiş gibi hissediyorlar. Bekleme süreci bitti ilk uçak indi, çalışmalara başladık. İleriye yönelik işbirliğimiz artarak devam edecek” ifadelerini kullandı.
Trabzon’da geçen iki haftanın çok mükemmel olduğunu belirten Nielson, “Burada görev yapan askerlerimle birebir görüştüm. Hem tıbbi alanda, hem emniyet ve liman anlamında olsun işbirliğinin mükemmel yürüdüğünü gördüm. Askerlerimiz Atatürk Alanı’nda rahatça güneşin tadını çıkarıyorlar. Bu konuda sizlere çok teşekkür ediyorum” dedi.
Günün anısına konuk Alman komutan Nielson, Vali Kızılcık’a plaket sunarken, Vali Kızılcık ise Tuğamiral Nielson’a gümüş telkariden yapılmış kahve fincan takımı hediye etti.
(İHA)