BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.411,14
HABER /  GÜNCEL

Alkol, aile içi şiddet sebebi

Yapılan bir araştırmada, alkol almak ve kahveye gitmenin aile içi şiddet sebebi olduğu ortaya çıktı.

Abone ol

Adnan Menderes Üniversitesince (ADÜ) yapılan bir araştırma, kadınların yüzde 27.8'inin aile içi şiddet gördüğünü ortaya koydu. Araştırmada, eşlerin ''alkol ve kahveye gitme'' alışkanlıklarının da şiddet nedeni olduğu belirlendi.

ADÜ Aydın Sağlık Yüksek Okulu öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Zekiye Karaçam, evli kadınların aile içi şiddet görmelerini etkileyen faktörler ve kadınların maruz kaldığı şiddet türlerinin belirlenmesi amacıyla, Aydın'da 291 kadının katıldığı çalışma yaptı.

Karaçam, araştırmada, kadınların yüzde 27.8'inin evlilik yaşamlarında şiddetin herhangi bir türünü gördüklerinin tespit edildiğini bildirdi.Araştırmaya katılan kadınların eşleri ile birlikte hoşlandıkları faaliyetlerde bulunmamaları, evlilik hayatından memnun olmamaları gibi problemlerin ''duygusal'' şiddet görme olasılığını artırdığını anlatan Karaçam, ''Şiddet gören kadınlardan yüzde 95'i eşlerinin alkol alması ve kahveye gitmesinin kendilerine şiddet uygulanmasına neden olduğunu ifade ettiler'' diye konuştu.

Karaçam, araştırmayla, ailede kararların koca tarafından verilmesinin
şiddeti azalttığının tespit edildiğini de söyledi.

KAYINPEDER VE KAYINVALİDE DE ŞİDDET UYGULUYOR

Karaçam, şiddete maruz kaldığını ifade eden kadınlardan yüzde 92,6'sının
eşinden, yüzde 7,4'ünün kayınvalide ve kayınpederinden şiddet gördüklerini
belirttiklerini söyledi.

Karaçam, şiddet gören kadınların, yüzde 23'ünün aile içinde ''kendilerine
bağırma'', ''küçük düşürme'', ''eleştirme'', ''engelleme'' ya da tehdit edici
''duygusal şiddet'' türüne, yüzde 14.4'ünün ''dövme'', ''vurma'', ''itme'',
''tekmeleme'' gibi ''fiziksel şiddet'' türüne maruz kaldıklarının, yüzde 9,2'sinin ise istemedikleri halde eşleri tarafından cinsel ilişkiye zorlandıklarının belirlendiğini anlattı.

Kadınlar, ''kadınların dövülmesini nasıl karşılıyorsunuz'' sorusuna ise yüzde 91,1'i oranında ''hiçbir zaman'', yüzde 6,5'i oranında ise ''kadınlık görevi yerine getirilmiyorsa olabilir'' yanıtını verdiler.