BIST 10.159
DOLAR 32,16
EURO 35,07
ALTIN 2.474,75
HABER /  GÜNCEL

Ali Koç'tan yeter artık çıkışı

Fenerbahçe Başkanvekili Nihat Özdemir ile Asbaşkanı Ali Koç kritik gündemi değerlendirdi.

Abone ol

Fenerbahçe Asbaşkanı Ali Koç, yaşananlara isyan etti. Zon günler geçiren sarı lacivertli camianın iki önemli ismi, TFF'ye ve UEFA'ya ateş püskürdü.

TFF'nin çelişkili kararlar verdiğini savunan Koç, duygularını "Bu iş çocuk oyuncağı değil; yeter artık. Biz artık bu işten bıktık" sözleriyle dile getirdi.

ALTINDAN KALKAMAZLAR

Gerekirse küme düşme kararı için Genel Kurul'a gidebileceklerini tekrarlayan Nihat Özdemir, haklı çıkmaları halinde kimsenin altından kalkamayacağını söyledi.

Fenerbahçe Başkanvekili Nihat Özdemir ile Asbaşkanı Ali Koç, LİG TV'de yayınlanan "Futbol Gündemi" adlı programda önemli açıklamalar yaptı. Sözü ilk olarak Nihat Özdemir aldı:

FENERBAHÇE'NİN DURUŞU HİÇ DEĞİŞMEDİ

"Zor durumda bırakıldık. Ben ve arkadaşlarım konuya sahip olmak için gerekli mücadeleleri veriyoruz. Fenerbahçe, spor kulübüdür. 14 bin kongre üyemiz var. Milyonlarca taraftarımız var. Doğru bir karar vermek için elimizden geleni yaptığımıza herkes şahit. 3-5 kişiyle karar vermiyoruz. Fenerbahçe'nin duruşu hiç değişmedi. Geçen yıl sahaya intikal eden hiçbir şeyin olmadığını herkes biliyor. Teknik heyetimiz ve oyuncularımız da bunu medyaya söyledi. Tamamen suçsuzuz. Ama medyanın bir kesiminde 'Sadece Fenerbahçe suçluymuş gibi' haberler çıktı. Suçsuz çıkacağımıza inancımız tamdır. 34 maçta aldığımız ve kaybettiğimiz puanlarda alnımızın teri ve hakkımız var."

LİNÇ MANTIĞIYLA YERDEN YERE VURULDUK

TFF ve UEFA'nın kararlarının güven vermediğini savunan Ali Koç, ise şunları söyledi:

"Ama bizi hep peşinen suçlu gördüler. UEFA baskısı da hep sonuç verdi. Tamam UEFA futbolun patronu. Ama UEFA burada olağandışı hareketler sergiledi. Ama bizde emniyet ve savcı işin üstüne gitti; hal böyleyken UEFA'nın neden olağandışı hareket ettiğinin sorgulanması lazım. Ama UEFA'ya daha az kızıyoruz. Çünkü UEFA'ya 'Fenerbahçe suçsuz olamaz' diye bazı şeyler sızdırılmış. 'Sıfır tolerans' varsa iddianamede adı geçen diğer takımlar nasıl Avrupa'ya gidiyor? TFF'nin tavrından ciddi şekilde endişeliyiz."

ACELE KARAR VERİLİRSE SAĞLIKLI KARAR ÇIKMAZ

Zaman darlığına dikkat çeken Nihat Özdemir, çıkacak kararın sağlıklı olmayacağına işaret ederek şunları söyledi:

"Bucaspor-Fenerbahçe maçıyla ilgili suçlanan yok. Ama Etik Kurulu bununla ilgili sorular soruyor. TFF Başkanı play-off'tan evvel bazı kararların, cezaların verileceğini söylüyor. Arada Tahkim de var. Bu sürede adil bir kararın yetişeceğine inanmıyoruz. 14 Şubat'ta ilk duruşma var. Nereden bakarsak bakalım, savunmalar şubatın sonuna kadar verilebilir. Bunun için nisan ayında kararın nasıl verileceğini düşünmemiz mümkün değil. Acele karar verilirse de buradan doğru, sağlıklı karar çıkmaz."

TFF GÜVEN TAZELEMESİ GEREKİYOR

Ali Koç ise TFF başkanının hakem ve gözlemci raporlarından hiç bahsetmediğine işaret etti. Yönetimin eylem ve söylem farkı sergilediğini savunan Koç, sözlerini şöyle tamamladı:

"O zaman siz bu kurullara 'Şu sürede yapacaksın' denilecek. Bağımsız kurullara nasıl dikte edeceksiniz peki? Sayın TFF Başkanı 'İnşallah bütün takımlar suçsuz çıkar' dedi. Biz de aynısını istiyoruz. Ama belki de esnekliği en az savunma süresi belirliyorsunuz. PFDK savunmalar için taraflara CD gönderdi ama ne için suçlandıkları belirtilmedi. TFF Başkanı hakem ve gözlemci raporlarından hiç bahsetmiyor. 'Sadece bu iddialarla bu kararlar verilemez' demediler. Bu işin bu şekilde gidemeyeceği konusunda hemfikiriz. Tarihi bir karar aşamasındayız. Sonuna geldiğimiz bu süreçte TFF'nin güven tazelemesi gerekiyor. Özgüven kaybı var. Eylem-söylem farkı var. Onların yerinde olmak istemezdik; zor bir iş. Ama siz de bizim yerimizde olmak istemezdiniz. Bu iş çocuk oyuncağı değil; yeter artık. Biz artık bu işten bıktık. Futbol toplumda ayrıştırma nedeni haline geldi. Bu nedenle fazla konuşmadık. Ama konuşmayınca da tabanımızdan tepki aldık."

GENEL KURUL'A GİDİLECEK Mİ? 58. MADDEYE UEFA NEDEN ŞAŞIRDI? 

[PAGE]

GEREKİRSE GENEL KURUL'U ÇAĞIRACAĞIZ

Küme düşmenin görüşüleceği Genel Kurul iddiasını yineleyen Özmedir, yol haritalarını burada belirleyeceklerin söyledi. Özdemir şunları söyledi:

"Perşembe günü Genel Kurul toplanacak. Belirli bir kesimin istediği önerge verilecek. Herkese söz hakkı verilecek. Fenerbahçe olarak, bu önergeyle ilgili olarak, yaşadıklarımızı ve yaşayacaklarımızı düşünerek konuşacağız. Bu önerge kabul edilecek ya da edilmeyecek. Genel Kurul üyeleri her iradeleriyle karar verecek. Biz Fenerbahçe olarak bu önergenin ışığında ne yapmamız gerektiğine dair toplantı yapacağız. Yol haritamızı belirleyeceğiz. İhtiyaç duyarsak, Fenerbahçe Genel Kurulu'na çağrıda bulunacağız. Cumartesi günkü Divan'da açıklamıştık. Yönetimin yetkilerini aşan bir karar vermemiz gerekirse Genel Kurul'a çağıracağız."

58. MADDEYE UEFA BİLE ŞAŞIRDI

58. maddenin çok ağır olduğunu UEFA'nın bile kabul ettiğini belirten Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim derdimiz işin oldu bittiye getirilmemesi. UEFA baskısı yaşanmadan sonuçlandırılmasını istiyoruz. Gerekiyorsa lig sonuna kalsın. 58. maddenin kendisine bakalım... UEFA bile 58. maddeye hayret etti. Diğer ülkelerle uyuşmuyor. Maddeyi incelediğinizde orantısız. Diğer ülkelere küme düşme en sonda. Ama bizde öyle değil. Zaten bu hukuka aykırı. 26 Ocak'ta 58. madde değil başka bir maddeyi konuşacağımız ortaya çıktı."

OKUDUKLARINI ANLAMIYORLAR

Fenerbahçe'nin küme düşmesi halinde Türk futbolunun batacağını söyleyen Özdemir, sözlerine açıklık getirdi:

"Bazı arkadaşlar okuduğunu anlamıyor galiba... TBMM'de 6222. maddenin değişikliği kabul edildi. Ama hala bizim arkadaşlarımız içeride. Serbest kalanlara sevindim. Ama içeride 23 tutukla arkadaşımız var. Kulüplerz Birliği toplantısında 'Duruş sergiledik. Şimdi 58. maddeyi konuşmamız gerekli. Sadece suçlu Fenerbahçe'dir. Ama iddianamede 7 takım daha var' dedim. Ama dışarıya sızmamasını istememize rağmen, çarpıtılarak dışarıya sızdırıldı. Benim Hürriyet gazetesine verdiğim bir beyanat var. '58. madde uygulanırsa şike veya teşvikle suçlanan her takım küme düşer. Peki şu süreçte 7 tane takım 58. maddeye göre küme düşerse Türk sporu zarar görür' dedim. 58. maddenin virgülüne dahi dokunulmasın. Fenerbahçe'nin duruşu hiçbir zaman değişmedi. Benim de öyle... Tapelere bakınca 8'den daha fazla takım var. Kulüpler Birliği'nde konuşulanlar yanlış ve aleyhte sızdırıldı. Bu nedenle son toplantıdan sonar canlı olarak açıklama yaptık."

KİMSE ALTINDAN KALKAMAZ

Nihat Özdemir, haklı çıkmaları halinde ortaya çıkacak telafisi mümkün olmayan tabloyu anlattı:

"Allah TFF'nin de yardımcısı olsun. 3 Temmuz'dan bu yana zor bir süreç yaşanıyor. Kimse de bu olanları bilseydi TFF'de başkan ya da yönetici olmak istemezdi. TFF bugün veya bugünden sonra herhangi bir maçta şike yapıldığına dair kanaat getirirse; TFF neden kendi hakemine gözlemcisine bakmıyor. Tüm okların sadece kulüplere çevrilmesi doğru mudur? Bu maçların tekrar izlenmesi lazım. TFF neden bu yola gitmiyor. Bunları hep konuştum. Netice olarak bir karar verilecek. Verilen bu karar yargıdaki arkadaşlarımızın sürecine tesir edecek. O nedenle dikkatli olmaları gerekir. Yargı, arkadaşlarımızı haklı bulursa biz nasıl geriye döneceğiz? Maddi-manevi tazminatlar ne olacak? Kim o gün TFF'de görevliyse hepsine dava açılabilir. Ortaya çok büyük maddi-manevi tazminat davaları çıkabilir. Hele manevi olarak kimse altından kalkamaz."

SAVUNMA HAKKINI KULLANAMADAN CEZA YEDİK

Fenerbahçe'ye karşı önyargılı davranıldığını öne süren Koç, Trabzon'un UEFA'ya dahil edilmesini çelişkili buldu:

"Bazı şeyleri anlattığımız zaman, anlattığımız kişilerin bur kulağından girip bir kulağından çıkıyor. Önyargılılar çünkü. Bizim TFF ile ters düşmemiz Şampiyonlar Ligi'nden men edilmemiz sonrası oldu. Savunma hakkımızı kullanamadan ceza yedik. Hazırlıksız yakalandık. Transferin bitmesine 10 gün vardı. TFF de 'Avrupa'ya gidecek takımlarda sorun yok. Bizde yeterince delil yok' dedi. Ama TFF kendi iradesinin dışında Şampiyonlar Ligi'nden men ettiğini, Trabzon'un dahil edildiğini açıkladı. Bizi TFF çıkarıyor; Trabzon'u ise UEFA alıyor. Burada çelişki var. UEFA konusunu iyi incelemek lazım."

DAHA DA KARMAŞIK HALE GETİRMESİNLER

26 Ocak'taki TFF Genel Kurulu'ndan sonra toplantı yapacaklarının altını çizen Özdemir, TFF ve kurullara seslendi:

"TFF'ye ve kurullara sesleniyorum. Türkiye'de davaların yüzde 56'ı beraat ile sonuçlanırken, siz böyle çabuk karar verirseniz bunun sorumlusu kim olacak? Kararı hayretle bekliyorum. Çok dikkatli olunması gereken bir durum. Durumu daha da karmaşık hale getirmeden karar versinler. Benim söyleyeceğim bu kadar. Fenerbahçe bir dernek. Tüzüğü var. 26 Ocak'taki Genel Kurul'dan sonra toplantımızı yapacağız. Yol haritamızı belirleyip ihtiyaç olursa Genel Kurul'u çağıracağız. Bir yandan da SPK'nın yaptırımları var. Doğru karar vermek için elimizden geleni yapacağız"

MEDYA TEK TARAFLI GÖRÜYOR

Aylardır topluma korku pompalandığını savunan Koç, Etik Kurulu Başkanı'nın 'Rapor değişebilir. Kişilerin savunmalarını almamız lazım' sözünü medyanın küçük gördüğüne dikkat çekti. Koç sözlerini şöyle tamamladı: "

UEFA'nın olağandışı harekete geçmesini 3 konuya bağlıyorum. İlki kamuoyunda çıkan haberler. 16 Ağustos'tan sonraki yazışmaları göremedik. UEFA'nın sadece gazetelere bakarak karar vermeyeceğini düşünmek gerçekçi olur. Bazı TFF yetkililerinin UEFA'ya gayrıresmi bir şekilde Cornu'nun ifadesinde olduğu gibi bilgi verdi. Bir de Etik Kurulu raporu var. 24 Ağustos'ta Şampiyonlar Ligi'ne gidemeyeceğimizi öğrendik. Çok önemli oyuncularımızı kaybettik. Aykut Kocaman'a, Hasan Çetinkaya'ya teşekkür ederiz. Bu kısa sürede yeni oyuncular alabildik. Sayın Cornu'nun Sayın Berk ile yaptığı toplantıdan sonra iş netleşti. İşin püf noktası burada yetiyor. Bir mektup aldı. 'Şampiyonlar Ligi'nden kendinizi men edin' diye. UEFA bize 'Sizi ihraç edin' demedi. 'Biz böyle bir karar veremeyiz' diye cevap verdik.