BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,82
ALTIN 2.478,32
HABER /  POLİTİKA

Ali Babacan yeni kabinede olacak mı heyecan yarattı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'ye dönüşü sonrası yeni kabinede Ali Babacan da olacak mı? İhtimalleri Hürriyet yazarı Jale Özgentürk yazdı.

Abone ol

21 Mayıs'tan sonra kurulması planlanan yeni kabinede kimlerin olacağı merak konusu. Son günlerde adı yeniden gündeme gelen eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın durumu ise muamma. Abdullah Gül'e yakınlığı ile bilinen Ali Babacan yeni kabinede olacak mı sorusunu bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet gazetesi yazarı Jale Özgentürk, Babacan isminin iş dünyasında heyecan yarattığını söyledi ve şunları yazdı:

"Türkiye’nin yeni kabinesinin 21 Mayıs’tan sonra belli olması bekleniyor. Kulislere göre büyük bölümü ekonomiyle ilgili olmak üzere 6-8 bakan değişecek. Son günlerin en merak edilen sorusu ise ekonominin dümeninde 13 yıl kalan Ali Babacan’ın dönüp dönmeyeceği. İş dünyası söylentisinden bile memnun oldu.

EMİNİM siyasetle ilgili kişiler bu soruya “imkânsız” yanıtını verdi bile. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Başkanı olmasının ardından gündeme gelecek kabine değişikliği açıklanana kadar en merak edilen soru bu olacak gibi görünüyor.

Türkiye’nin siyasi sistemini değiştirecek olan 16 Nisan referandumunun ardından Ak Parti’nin olağanüstü kongreyi 21 Mayıs’ta yapma kararı aldığı konuşuluyor son günlerde.

Kongreyle birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014’te bıraktığı partisinin başına yeniden dönmüş olacak. Böylece partili Cumhurbaşkanı dönemi de başlamış olacak.

6 YA DA 8 BAKAN GİDİCİ

Bu önemli değişikliğin ardından da kabine değişikliği bekleniyor. Kulis bilgilerine göre kimine göre 6, kimine göre 8 bakan değişecek. Böylece Türkiye’yi 2015’in kasım ayından sonra yöneten Binali Yıldırım’ın Başbakan olduğu 64’üncü hükümetin görevi sona ermiş olacak.

MEHMET ŞİMŞEK’E GEÇMİŞTİ

Bildiğiniz gibi 64’üncü kabinenin en büyük sürprizlerinden biri 13 yıllık AK Parti iktidarında ekonomiyi yöneten Ali Babacan’ın kabinede yer almaması olmuştu.

Numan Kurtulmuş, Süleyman Soylu, Tuğrul Türkeş’in girdiği kabinede ekonominin yönetimi ise Mehmet Şimşek’e geçmişti. Türkiye ekonomisinin en zor zamanlarından geçtiği dönemde ekonomi çevrelerinin merakı tabii ki ekonomiden sorumlu bakanlar kimler olacak, kimler gidecek, kimler gelecek?

Listeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacak olması kulis bilgilerinin doğruluğunu sorgulatıyor olsa da isimler ortaya atılmaya başlandı. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın, Faruk Özlü’nün hatta Mehmet Şimşek’in gidebileceği ya da görev değiştireceği iddiaları var.

Ancak son günlerin en ilginç iddiası yukarıda da söylediğim gibi Ali Babacan’a ilişkin. İddia, Dünya Gazetesi’nden Canan Sakarya’nın haberi ile gündeme geldi.

HEYECAN UYANDIRIYOR

AK Parti’nin kurucularından henüz 30’lu yaşlarının başındayken ekonominin başına gelen ve piyasalara güven vererek iktidarın başarısına katkıda bulunan Babacan, gerçekten göreve getirilir mi getirilmez mi?

Partinin kurucularından eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yakın olduğu bilinen Babacan’ın yeniden kabineye girmesi Ankara’da siyaseti iyi izleyenlere göre zor hatta imkânsız.

Ancak ekonomide yaşanmakta olan iç ve dış türbülanslardan endişe duymaya başlayan iş dünyasında Ali Babacan ismi heyecan uyandırıyor. İş dünyası Babacan’ın yeniden dönmesi halinde uluslararası piyasalara güven verileceğini düşünüyor.

İş dünyasının bu isteği Beştepe’de nasıl yankı bulur bilinmez.

Yaşayıp göreceğiz!