BIST 10.899
DOLAR 32,20
EURO 34,94
ALTIN 2.456,79
HABER /  GÜNCEL

Aleviliğin ne olduğunu bilmiyorum

Eski Diyanet İşleri Başkanı ve AK Parti kurucu üyesi Tayyar Altıkulaç, Aleviliğin ne olduğunu bilmediğini itiraf etti.

Abone ol

Eski Diyanet İşleri Başkanı ve AK Parti kurucu üyesi Tayyar Altıkulaç, 3 ciltten oluşan 'Zorlukları Aşarken' adlı kitabında Türkiye'nin yakın siyasi dönemine yönelik çarpıcı anılarına yer verdi.

5N1K programında Cüneyt Özdemir'in sorularını yanıtlayan Altıkulaç Alevilik ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Altıkulaç'ın Alevilerle ilgili açıklamalarına nasıl tepki geleceği merak konusu.

NE OLDUĞUNU BİLMİYORUM

"Sadece bir kesimin inançlarını net bir şekilde ortaya koyması bütün toplumu kucaklamadığı anlamına gelmiyor mu? " sorusuna Altıkulaç'ın verdiği cevap Aleviler'i kızdıracak:

"Bugünkü iktidar 7 Alevi çalıştayı yaptı biliyorsunuz. Çalıştayların sonuçları açıklandı. Somut bazı sonuçlara gitmek hala zor görünüyor. Aleviliğin dini felsefesi ve ibadet sistematiği konusunda Alevilerin ortaya koyduğu bir şey yok. Sadece Aleviyiz diyorlar, cemevi diyorlar cemevinde ayinler vs. şeyler yaşanıyor. Ama onun ötesinde ben şahsen Aleviliğin ne olduğunu bilimiyorum itiraf edeyim. Bunlar açıkca ortaya konmalı. Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda Alevi Sünni kesim birbirine yaklaşıtırıcı birtakım yayınlar da yaptılar. Geçmişe dair temel kaynakları da yayınladılar." 

ESAS SORUN ALEVİ ÖNDERLERİ

Cemevleri olmadığı için cenazelerin camilerden kaldırıldığını hatırlatan bir okura Altıkulaç, şöyle cevap verdi:

"Peki ayrılık nereden geliyor bunun cevabını lütfen verebiliyor mu seyircimiz? Vaktiyle cenazelerimiz Aleviler müslüman olduğu için camiye geliyorlardı. Cenazelerin camilerden cemevlerine transferini gerektiren dini esas nedir? Yok böyle bir şey. Bence esas sorun lütfen Alevi önderleri gücenmesinler. Bugün sorun Alevilerin önündeki temsilcilerdir. Tabiatıyla Diyanet'in büyük sorumluluğu vardır. Alevi kültürünü de ortaya çıkaracak ama gerçek İslam'ın yüzüyle Alevi kardeşlerimizi karşılaştıracak, onları eğitecek programlar yapmalı diyorum. "