BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Aleviler Öcalan'a kızdılar mı?

Alevi örgütleri Öcalan'ın mesajını nasıl değerlendirdi. Çözüm sürecine nasıl bakıyorlar. İşte Alevilerin görüşleri...

Abone ol

Abdullah Öcalan'ın 21 Mart'taki Nevruz mesajında kendilerinden bahsetmediği için kızdığı iddia edilen Alevi örgütleri konuştu. Öcalan'ın mesajında kendilerini de gördüklerini ifade eden Aleviler çözüm sürecine dahil olma ve akil adamların içerisinde yer alma taleplerini iletirken muhalefete de mesaj verdier.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman, çözüm süreciyle ilgili olarak üzerlerine düşen görevi fazlasıyla yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

Koluman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Diyarbakır'da geçen hafta tarihi bir nevruz yaşandığını, geçmiş yıllara bakıldığı zaman bu yılki nevruzun daha anlamlı ve önemli olduğunu belirtti.

Nevruzun şiddetin ve silahların sustuğu bir gün olması nedeniyle her açıdan önemli olduğunu kaydeden Koluman, ''Nevruzdaki mesajı anlamlı ve olumlu buluyoruz. Mesajda, 'Alevi kavramı niye yoktu?' diye soruyorlar. Biz o yönlü düşünmüyoruz. Mesajın içeriğine genel anlamda bakmak lazım. Mesaj içerisinde kendimizi de görüyoruz. Alevi kavramının içerisinde olup olmamasına takılmamak lazım'' diye konuştu.

Alevilerin, felsefeleri gereği halkların kardeşliğine ve hoşgörü kültürüne inandığını, her zaman toplumsal barışı esas aldıklarını vurgulayan Koluman, insanların birbirleriyle kardeşçe yaşaması, farklı kimliklerin aynı coğrafyada kendi özgün kimlikleriyle yaşamasının kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.

KOMİSYONDA ALEVİLER DE OLMALI

''Ayrıştırmadan ziyade bütünleştirici, dışlamaktan ziyade kucaklayıcı olmak'' gerektiğini anlatan Koluman, şöyle konuştu:

''Süreçle ilgili olarak biz üzerimize düşen görevi fazlasıyla yapmaya hazırız. Akil adamlar komisyonu kurulacak. Komisyonda aktif olarak görev almak istiyoruz. Burada Alevi örgütlerinden birilerinin olması önemlidir, önemsenmesi gerekir. Böyle bir eksiklik olursa komisyonun tam anlamıyla görevini yerine getirmeyeceği konusunda kaygılarımız var. Mutlaka komisyonda Alevi kanaat önderlerinin olmasında fayda var. Süreci kaygıyla ve temkinli olarak izliyoruz. Güven sorunu olduğunu düşünüyoruz. 90 yıllık süreçte bir güven sorunu yaşandı. Bunun tekrardan tamir edilmesi süreç alacaktır. Güvenin tamir edilmesi gerekiyor.''
Bundan sonraki süreçte hükümet, BDP ve muhalefete çok görev düştüğünü, muhalefetin de sürece katkı sunması gerektiğini belirten Koluman, süreci gözlemlediklerini ve takip ettiklerini kaydetti.

SÜREÇ OLUMLU

Kurulacak akil adamlar komisyonunun sürece uygun şekilde görevlerini yerine getirmesi gerektiğini dile getiren Koluman, ''Yasal düzenlemelerle tutukluların serbest bırakılması gerekiyor. Akil adamlar komisyonu sürecin olumlu yöne yoğrulmasını sağlamalı'' şeklinde konuştu.

Sürece olumlu baktıklarını kaydeden Koluman, şöyle devam etti:

''Aleviler de Kürtlerin kader ortağıdır. Bugün Kürt sorunu çözülse sonraki sorun Alevilik olacaktır. Sürecin ilerlemesini istiyoruz. Kürt sorununun çözülmesi aynı zamanda Alevilik sorununun çözülmesine bir adımdır. Bu alanda üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmemiz gerekir.''