BIST 10.048
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.433,43
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

ALES Sonbahar dönemi başvuruları başladı

2014 ALES Sonbahar dönemi başvuruları bugün başladı. ALES başvuruları için son gün ise 1 Ekim Çarşamba.

Abone ol

2014 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) Sonbahar Başvuruları bugün başladı. ÖSYM'nin internet adresi osym.gov.tr'den yapılacak olan ALES başvuruları için son gün 1 Ekim. 

Yurt içi ya da yurt dışında lisansüstü eğitime başlamak isteyen adayların girmesi gereken ALES, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda da bir zorunluluk olarak kabul ediliyor.

2014 ALES başvuruları başladı. Adaylar bugünden itibaren ilgili banka şubelerine sınav ücretini yatırdıktan sonra, başvuru işlemlerini yapabilirler. Yılda iki kez, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılan sınavın ilki 11 Mayıs 2014 tarihinde gerçekleştirilmişti. ALES Sonbahar Dönemi Sınavı ise 23 Kasım 2014 tarihinde yapılacak. Sınava; bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ve denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilecekler. Sayısal ve sözel bölümden oluşan bir testin uygulanacağı sınav, saat 09.30'da başlayacak ve cevaplama süresi 150 dakika (2,5 saat) olacak. Sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak ALES, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adayları başarılı sayıyor. Başarılı olan adaylar, “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezî Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”te belirtilen genel ve özel şartları taşımaları hâlinde giriş sınavlarına başvurabilecekler. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı istenilmeyen tezsiz yüksek lisans programları haricindeki lisansüstü programlara öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde ALES sonuçları kullanacak. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebilir), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekiyor. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca bu puanların üzerinde bir standart puan belirlenebilir. Yükseköğretim kurumları, lisansüstü programlarına öğrenci seçiminde sınav puanının, % 50'den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracak.

ALES SINAV ÜCRETİ HANGİ BANKALARA YATIRILABİLECEK?

T.C. Ziraat Bankası ve İnternet bankacılığı

T. Halk Bankasının ATM’leri ve İnternet bankacılığı

Akbank’ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuran adaylar hariç)

Kuveyt Türk Katılım Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı (KKTC’den başvuran adaylar hariç)

Türk Ekonomi Bankasının tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı

Denizbank’ın tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı(KKTC’den başvuran adaylar hariç)

Tüm PTT İş Yerleri (KKTC’den başvuracak adaylar ASPOS-Gazi Magusa)

*Sınav ücreti ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecektir.