BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,11
HABER /  GÜNCEL

Albay hakkında kim ne dedi?

JİTEM'ci albay intihar etti, suçlu bir kısım medya suçlandı. Peki Doğan medyası albay hakkında neler yazmıştı?

Abone ol 3 faili meçhul cinayetin araştırıldığı JİTEM davasında ismi geçen Emekli Jandarma Albay Abdülkerim Kırca'nın intiharı son dönemde hakkında çıkan iddialara bağlandı.  
  
Oysa bu iddialar kamuoyunun yakından bildiği ve yıllardır hemen tüm medya organlarında dillendirilen konulardı. İddiaların kaynağı olarak bilinen eski JİTEM çalışanı ve PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan ile yapılan röportajlarda 2005'li yıllardan itibaren aralarında Hürriyet, Milliyet ve Radikal'in de bulunduğu pek çok gazetede yer aldı. Aygan'ın anlattıkları arasında intihar eden komutan Abdülkerim Kırca'ya dönük iddialar net bir biçimde yer almıştı.

Kırca, Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan 29 Mart 2005 tarihli iddianamede de 20 Ocak 1992 ile 21 Aralık 1994 tarihleri arasında işlenen cinayetlerle ilgili olarak suçlanıyordu.

İŞTE O HABERLER:

Milliyet gazetesi 3 Şubat 2005 tarihinde Genelkurmay açıklamasına neden olan haberi aynen yayınladı. Milliyet, Abdülkadir Aygan'ın ağzından tim komutanı Abdülkerim Kırca'nın oynadığı rolü ve kaçırılan şahsın yakılarak öldürüldüğü iddialarına da ayrıntılı olarak yer verdi.

KIRCA ÇARŞAF ÇARŞAF RADİKAL'DE

Radikal Gazetesi de 3 Şubat tarihli sayısında bu haberi "Acı bir Susurluk öyküsü" başlığıyla kullandı. Baba İzzettin Aslan, 10 yıldır hiçbir haber alamadığı oğlunun ancak mezarına ulaşabildiği belirtilen haberde "Resmi makamlar tarafından varlığı kabul edilmeyen JİTEM'in bir cinayeti aydınlandı: Savcının ve askeri yetkililerin gözetiminde açılan mezarda çıkan kemiklerin Aslan'a ait olduğu DNA testiyle de doğrulandı" denildi.

HÜRRİYET'DE DERİNDEN VURMUŞ!

5 Nisan 2006 tarihli Hürriyet Gazetesi'nde "JİTEM'ciler için suç duyurusu" başlığı altında verilen haberde, "Aralarında 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım, Musa Anter cinayeti zanlısı PKK itirafçısı Abdulkadir Aygan ile rütbeli askerlerin de bulunduğu 'Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Komutanlığı (JİTEM) elemanı oldukları' öne sürülen 18 kişi hakkında yeni bir soruşturma başlatıldı." denilirken rütbeli askerlerin de kimliğine yer verildi. Haberde bu isimler "İtirafçılar Abdulkadir Aygan, Fethi Çetin, Kemal Emlük, Selahattin Görgülü, Ali Ozansoy, Hüseyin Tilki, Hanım Beyaz, Mustafa Deniz, Cemil Işık, 'Şırnaklı Hamit', Binbaşılar Aytekin Özen, Abdulkerim Kırca, Ahmet Cem Ersever, Yüzbaşı Tuna Yanardağ, uzman çavuşlar Uğur Yüksel, Abdulkadir Uğur, Astsubay Nuri Ateş ve istihbarat elemanı Mahmut Yıldırım (Yeşil)." olarak duyuruldu.

2 Nisan 2005 tarihli Milliyet Gazetesi "JİTEM iddianamesi" başlıklı haberinde Diyarbakır Başsavcılığı'nın 13 yıl sonra hazırladığı iddianamede 8 cinayetin failinin 'JİTEM' olduğu belirlediğini yazdı. Haberde iddianameye atıf yapılarak JİTEM'in bir 'çete' olarak nitelendiği ve 'sözde' devlet adına cinayet işlediğini vurgulandı. Haberde, "İddianamede, 1992 - 1994 arasındaki 8 faili meçhul cinayeti işleyen isimler şöyle sıralandı:

"PKK itirafçıları Mahmut Yıldırım, Abdülkadir Aygan, Muhsin Gül, Fethi Çetin, Diyarbakır Emniyet Güvenlik Şube Görevlisi Kemal Emlük, Askerlik Şubesi'nde sivil memur Saniye Emlük, Uzman Çavuş Yüksel Uğur ile emekli Binbaşı Abdülkerim Kırca." bilgisine yer verildi.

2 Nisan 2005 tarihli Radikal Gazetesi de JİTEM iddianamesini "Susurluk hortladı" başlığıyla duyurdu. Haberin kutusunda ise şu ifadeler yer aldı: "'Emirleri Kırca verdi' Bir gazeteye yaptığı itiraflarla 12 yıl önce gözaltında öldürülen birinin cesedinin bulunmasını sağlayan PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan'ın ifadeleri doğrultusunda altı itirafçıyla biri emekli binbaşı iki asker hakkında Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Aygan, emekli binbaşı Abdülkerim Kırca, halen Siirt Jandarma Komutanlığı'nda görevli uzman çavuş Uğur Yüksel'in yanı sıra 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da aralarında olduğu sanıklar, 'Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak ve taammüden adam öldürmekten yargılanacak.' 

Zaman