BIST 10.471
DOLAR 32,75
EURO 35,06
ALTIN 2.447,79
HABER /  GÜNCEL

Alacağımız 430 milyon YTL

Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak, alacaklarının, 430 milyon YTL'ye ulaştığını söyledi.

Abone ol

Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak, eczanelerin konsolide bütçe, yeşil kart ve sosyal güvenlik kurumu alacaklarının, 430 milyon YTL'ye ulaştığını söyledi.

Çolak, Adana Eczacı Odası tarafından yaptırılan anaokulunun açılışı için geldiği Adana'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk ve dünya ekonomisinde yaşanan dalgalanmalardan doğal olarak eczacıların da etkilendiğini söyledi.

GİRİŞİM DOĞRU ANCAK...

Hükümetin sağlık alanında önemli reformlar gerçekleştirdiğini belirten Çolak, ''Türkiye'de nüfusun yüzde 90'ı genel sağlık sigortası şemsiyesi altına girdi. Ama Türkiye'de bir başka sorun daha var. Bu girişim doğru, ancak buraya kaynak aktarmamak eksik bir şey'' dedi.

Türkiye'de kişi başına sağlık harcamasının 300 dolar civarında olduğunu bildiren Çolak, şöyle konuştu:

ECZACILAR MAĞDUR EDİLİYOR

''Bu Avrupa ve gelişmiş ülkelerde bin 700-2000 dolarlardan aşağı değil. Dolayısıyla oradaki oranı burayla kıyasladığımızda ve genel nüfusu bu şemsiyenin içine aldığımızda, elbette bunun kaynağı da yeterince oluşmadığı için ödemelerde sıkıntılar, provizyonda sıkıntılar gibi sonuçlar eczacıları mağdur ediyor. Türkiye ciddi enflasyon döneminden çıktı, o döneme alışkın bir eczacımız var. Şimdi büyük bir oranda bu enflasyon ortamı düşürüldü. özellikle ilaç fiyatlarında bu daha da aşağıya çekildi.

Enflasyondaki düşüş eczaneyi fazladan yatırım yapmayı gerektiren bir olaya sürükledi. Dolayısıyla eczaneler sağlık hizmeti üretmekten çok, finans işini kovalayan merkezler haline geldi.''

EN FAZLA ALACAK YEŞİL KARTTA

Eczacıların yatırıma yönelmesi ile ilaç ödemesi alacaklarının paralel şekilde gitmemesinin sıkıntıdaki en önemli etkenlerin başında geldiğini ileri süren Çolak, en fazla alacakların ise yeşil kart ile konsolide bütçede olduğunu söyledi.

Sosyal güvenlik kurumlarındaki alacaklarının yüzde 90'ını tahsil ettiklerini belirten Çolak, şunları kaydetti:

TOPLAM ALACAK 430 MİLYON YTL

''Sosyal güvenlik kurumlarında sadece yüzde 10'larımız var. Yüzde 90'ını söylenilen süreç içerisinde alıyoruz. Ama konsolide bütçedeki katılım payı alacaklarımızı 7-8 aydır alamıyoruz. Konsolide bütçedeki alacağımız 200 milyon YTL, yeşil kartta alacaklarımız ise 150 milyon YTL'ye ulaştı. Diğer alacaklarla birlikte eczanelerin toplam alacağı miktar 430 milyon YTL.''

HER YIL BİNE YAKIN ECZANE AÇILIYOR

Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Erdoğan Çolak, Türkiye'deki eczane sayısının 22 bin 300 olduğunu belirterek, buna her yıl bine yakın eczanenin katıldığını söyledi.

Eczacılık fakültelerinden her yıl bin 100 mezun verildiğini ifade eden Çolak, ''Her yıl 100-150 arası eczanemiz kapanıyor. Ama bin 100 mezun eczacı veriyoruz, bunların yüzde 85'i yeni eczane açıyor. Piyasaya giren eczane sayısı çok olduğu için kapananların sayısı belli olmuyor'' diye konuştu.