BIST 10.269
DOLAR 32,23
EURO 34,79
ALTIN 2.439,59
HABER /  GÜNCEL

Al sana PKK-ABD ilişkisinin kanıtı

PKK ile ABD'nin görüştüğünü belgeleyen Can Dündar, Wikileaks Türkiye belgelerine işte böyle konu oldu.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- PKK-ABD görüşmesinin kanıtı olan olay fotoğrafı 2003 yılında Milliyet'in manşetinden vererek gündeme oturan Can Dündar'ın haklı olduğu Wikileaks Türkiye belgelerinin yayınlanmasıyla ortaya çıktı.

ABD diplomatik yazışmalarının yayınlanmasından sonra 17 yıl sonra ortaya çıkan gerçeği bir kez daha yazan Can Dündar, haberin kaynağının Yaşar Büyükanıt olduğunu söyledi.

ABD Büyükelçisi Robert Pearson'ın ‘İğrenç yalanlar bunlar!’ dediği o fotoğrafı, PKK-ABD görüşmesine aracılık eden Davut Bağıstani'den aldığını anlatan Dündar, bugünkü köşesinde 8 Temmuz 2003 tarihinde ABD elçilik Başmüsteşarı Robert Deutsch'ın yazışmasına yer verdi:

DÜNDAR DİPLOMATİK YAZIŞMALARDA

“Anaakım bir gazete olan Milliyet, ABD yetkililerinin son haftalarda PKK yetkilileriyle üç kez görüştüklerini 1. sayfasından iddia etti. Milliyet ayrıca bu temaslarla ilgili bir raporun, Türkiye’nin kudretli MGK’nın toplantısına sunulduğunu ve burada teyid edildiğini de yazıyor. (..)
“Birçok kez anti-Amerikan haberlerin kanalı olan köşe yazarı Can Dündar da, ABD‘nin ‘stratejik bir ortak’ olmak yerine, hızla Türkiye’ye karşı ‘bir numaralı tehdit’ halini aldığı ithamında bulundu.”

TEMASLAR KÜRESEL GÜÇ İÇİN NORMAL

Dündar'ın haberi ikili ilişkileri fena halde germiş. ABD'nin diplomatik yazışmalarında PKK ile temasın normal olduğu belirtiliyor. Taraf’ta yayımlanan 28 Ocak 2003 tarihli belgeye göre ABD’nin protestosu üzerine Türk Dışişleri, yazımda bahsettiğim istihbarat bilgilerini Genelkurmay’dan resmen istemiş. ABD’nin talebi Dışişleri Bakanlığı’nın Terörle Mücadeleden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kemal Asya’ya iletilmiş. İşte o belge:

“Asya, ABD’yi PKK ile işbirliği yapmakla itham eden son basın kampanyasına ilişkin protestomuza cevap olarak, Dışişleri Bakanlığı’nın ABD-PKK temaslarına ilişkin bilgi ihtiva ettiği iddia olunan Genelkurmay dosyasını Türk Genelkurmayı’ndan talep ettiğini söyledi. Türk Genelkurmayı henüz cevap vermemişti.
“ABD-PKK teması normal”
“Asya, konuyu biraz daha açarak, a) bu kampanyanın ikili ilişkileri etkilememesi gerektiğini ve b) ABD hükümetiyle PKK arasında belki hakikaten resmi temaslar olduğunu, bu temasların küresel bir güç için normal olacağını söyledi.
“Biz ise, belli bazı Türk kurumlarında hala ABD aleyhine şüpheler taşınmasının Washington’u dehşete düşürdüğünü söyleyerek söze girdik ve terörist örgüt olma nitelikleri değişmediğine göre PKK/KADEK ile temas kurmakta hiçbir çıkarımız olmadığını bildirdik.”

PKK İLE GÖRÜŞTÜKLERİNİN İSPATI

Dündar ayrıca PKK-ABD ilişkilerinin hep var olduğunu yine Taraf'ta yayınlanan Wikileaks Türkiye belgelerine dayandırdı:

"İşte 24 Mart 1994 tarihli o belge:
ABD Ankara Büyükelçisi Barkley, dönemin Dışişleri  Bakanı Warren M. Christopher’e yazıyor:
“GİZLİ-BÜTÜN METİN.
Bakanlığın, ABD hükümetinin PKK ile resmî temaslarına ilişkin yönlendirici metnine teşekkür ederiz. Bize göre, PKK temsilcilerinin, davalarını anlatma amacıyla, ABD ve diğer Batılı büyükelçilik yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirme girişimlerini sürdürmeleri, hatta arttırmaları beklenebilir. Ancak Kıbrıs’ta, yerel nitelikteki Kürdistan Dayanışma Komitesi Başkanı’nın, (ABD’nin) Kıbrıs Büyükelçiliği Siyasi Müsteşarıyla görüşmesinden kısa bir süre sonra öldürüldüğü göz önüne alındığında ve hem bu görüşmenin hem de ondan önce yapılan ve İstanbul’daki Başkonsolosumuzun dahil olduğu başka bir görüşmenin bizi, PKK adına konuştuğunu iddia eden kişilerle beklenmedik biçimde karşı karşıya bıraktığı gerçeği düşünüldüğünde, Büyükelçilik personelimize ve burada Türkiye’deki bize bağlı temsilciliklere, PKK adına konuştuğunu iddia eden kişilerden gelebilecek yeni yaklaşımları, şimdilik, geri çevirme talimatı verdik. Bakanlığın bu konuda Avrupa’daki bütün temsilciliklere yönlendirici bir resmî metin göndererek, bu temsilciliklerin de şimdilik aynı yaklaşımı benimsemelerinin ısrarla istenmesini öneriyoruz.”