BIST 10.209
DOLAR 32,42
EURO 34,81
ALTIN 2.399,61
HABER /  MEDYA

AKP'ye 13 saat, MHP'ye 48 dakika, CHP'ye ise...

TRT, YSK'nın kararlarına rağmen AK Parti'ye daha fazla zaman ayırdı. Muhalefet ile hükümet partisinin yayın sürelerine bakın!

Abone ol

TRT’NİN, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) seçim dönemi yayınlarında, “Tek yönlü ve taraf tutan yayın yapılamayacağı” ve “Fırsat eşitliğinin sağlanmasını zorunlu” kılan kararına rağmen TRT’de AK Parti’ye muhalefetten daha fazla zaman ayırıldığı ortaya çıktı.

RTÜK, TRT’nin yayın ilkelerin ihlal ettiğine karar vererek raporun, “Gereğini yapmak üzere” Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) gönderilmesine karar verdi.

RTÜK’ün İzleme ve Değerlendirme Raporu’na göre TRT, 22 Şubat- 2 Mart arasında toplam yayın süresinin 13 saat 32 dakikasını Ak Parti’ye ayırırken, muhalefete 2-48 dakika verildi.

TRT Haber mitinglerden kesitler yayınladığı seçim yayınlarının toplam yayın süresinin partilere göre dağılım şöyle;

AK PARTİ .........................13 SAAT 32 DAKİKA (yüzde 89.52)
MHP..................................48 DAKİKA (yüzde 5.29)
CHP..................................45 DAKİKA (yüzde 4.96)
BDP...................................2 DAKİKA (yüzde 0,22)

UZMAN RAPORU: İHLAL VAR

7 Mart tarihli uzman raporunda, “Bu sürelerin seçime katılan siyasi partiler açısından kamunun siyasal beklentilerine cevap verecek şekilde siyasi partiler arasında fırsat eşitliğini sağlamadığı görülmektedir” denildi. Raporda, YSK’nın seçim yayınlarında “siyasi partiler arasında fırsat eşitliğinin sağlanması zorunlu olduğu” kararına ve RTÜK Yasası’nın “Siyasi partiler ve demokratik gruplar ile ilgili tek yönlü ve taraf tutar nitelikte seçim yayını olamaz” hükmünü ihlal ettiği belirtildi.

İHLAL RAPORU YSK’YA GÖNDERİLİYOR

RTÜK TRT raporunu dün görüştü. Seçim dönemi yayınlarını anayasa ve yasal mevzuat gereği RTÜK’ün raporu üzerine YSK değerlendiriyor. Önce uyarı sonra yayın durdurma cezası yoluna gidilebiliyor. RTÜK, yayınlarda ihlal olduğuna ilişkin raporu, bire karşı 8 oyla kabul etti. RTÜK, ihlal raporunun, “Gereğini yapmak üzere” YSK’ya gönderilmesine karar verdi.

CHP'NİN SES KASETLİ GRUPLARI BAŞA DERT OLDU

RTÜK, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Başbakan Tayyip Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında olduğu iddia edilen tapeleri grup toplantısında dinletmesinin ardından bu tapeleri yayınlayan STV Haber ve EMTV’ye ceza verdi.

Samanyolu Haber ve EMTV kanalına  ‘yayınlar hukukun üstünlüğü, adalet ve tarafsızlık esasına aykırı olamaz’ ve ‘yayınlar insan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez’ yayın ilkelerini ihlal ettikleri gerekçesiyle yine AK Partili üyelerin oyları ile müeyyide uygulanmasına karar verildi. Aynı gerekçelerle haklarında rapor hazırlanan CNN Türk, Bengü Türk, Bugün TV kanallarının raporlarının ise bir sonraki kurul toplantısında değerlendirilmesine karar verildi.

ŞEFKAT TEPE’YE DE CEZA

RTÜK, bir askerin rüyasında Hz. Peygamberi görme sahnesini işleyen Şefkat Tepe dizisi nedeniyle STV kanalına ceza verdi. Dün yapılan toplantıda, Üst Kurul üyeleri, kanala oy çokluğu ile, ‘yayınlar, toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz’ ilkesini gerekçe göstererek ceza verilmesini kararlaştırdı. Kanalların uyarı cezası mı idari ceza mı alacağı üst kurul uzmanlarının görüşmesinin ardından belli olacak.