BIST 10.471
DOLAR 32,83
EURO 35,21
ALTIN 2.444,08
HABER /  GÜNCEL

AKP’nin başarısı sınırları aştı

Komşumuz Yunanistan basınında da geniş yer bulan seçimler, 'ılımlı İslamcıların zaferi' olarak duyuruldu.

Abone ol

Avrupa ve ABD’nin önde gelen basın organları, Türkiye’deki yerel seçim sonuçlarına geniş yer ayırdı.

Fransız Haber Ajansı AFP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimlerden güçlenerek çıktığı yorumunu yaptı. AFP’nin yorumunda, siyasi gözlemcilere dayanılarak, yerel seçimlerden alınan sonucun, demokratik reformların hızlandırılmasında ve Kıbrıs’ta anlaşma sağlanmasında Başbakan Erdoğan’ın elini güçlendireceği görüşü savunuldu.

Almanya’da yayımlanan Der Tagesspiegel gazetesi de, yerel seçimlerden iktidardaki AKP’nin daha da güçlenerek çıktığını yazdı. “Başbakan Erdoğan için yeni zafer” başlığıyla verilen haberde, alınan ilk sonuçlara göre, AKP’nin oyların yüzde 40’ından fazlasını alarak, Kasım 2002’de yapılan genel seçimlerdeki oy oranını en az yüzde 6 oranında artırdığı belirtildi.

İSPANYOL BASINI

İspanyol basını, “AKP’nin seçimlerde elde ettiği başarıyla Avrupa Birliği’ne yakınlaşma politikasını Türk halkına teyit ettirdiğini” yazdı. El Pais, “Parçalara ayrılan muhalefetteki sosyal demokratlar, sadece İzmir’de tekrar kazandı” ifadesine yer verdi. Gazete, AKP’nin görevde olduğu sürede AB’ye girmek için yaptığı anayasal reformlarla ve ekonomide alınan olumlu sonuçlarla “etkileyici bir güce ulaştığını” kaydetti.

Vanguardia gazetesi de, AKP’nin zaferini, ılımlı politikası ve ekonomide elde edilen olumlu sonuçlara bağladı ve “Bu sonuçla, Erdoğan AB’ye giriş mücadelesinde güçlendi” değerlendirmesini yaptı. ABC gazetesi ise yerel seçimlerde karşı görüşteki partililer arasında çıkan olayları öne çıkararak, yerel seçimlerde 7 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını yazdı. Gazete, seçim sonuçlarının AKP’nin izlediği politikanın Türk halkı tarafından onaylandığı anlamına geldiğini belirtti.

YUNAN BASINI: ILIMLI İSLAMCININ ZAFERİ

Yunan basını, yerel seçimlerde AKP’nin “büyük zafer kazandığını” yazdı. “Ilımlı İslamcı” olarak niteledikleri AKP’nin seçimlerden güçlü çıktığını kaydeden gazeteler, CHP dışındaki muhalefetin tamamen silindiğini ifade ettiler.

Atina’da yayımlanan hükümet yanlısı Apoyevmatini gazetesi, “Erdoğan seçimlerden kuvvetli çıktı” başlıklı haberinde, “Erdoğan’ın seçimleri kazanarak, AB’nin istediği siyasi ve ekonomik reformları yürütmek için güçlü bir yetki aldığını ve Kıbrıs müzakerelerindeki pozisyonunu kuvvetlendirdiğini” yazdı.

Hükümet yanlısı Elefteros Tipos gazetesi de “Yerel seçimlerde AKP’nin zaferi”, “Seçimleri kanlı olaylar lekeledi” başlıklarını kullandı. Gazete, Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlerde büyük oy oranıyla önde giden AKP’nin, CHP dışında 19 muhalefet partisini adeta “imha ettiğini”, siyasi analizcilerin ise AKP’nin zaferinin nedeninin, yürütülen başarılı ekonomik politika olduğu değerlendirmesinde bulunduklarını kaydetti.

Muhalefet yanlısı Ethnos gazetesi, “Erdoğan’ın Kıbrıs sorununun çözümü, Türkiye’nin AB yönelimi ve ekonomik kalkınma konusundaki olumlu çabalarının seçim sonucunu etkilediği” yorumunu yaptı.

Sol eğilimli Elefterotipia gazetesi ise AKP’nin seçimlerde gücünü artırdığını, Kıbrıs konusu ile Türkiye-AB ilişkilerinde izlediği yolu kolaylaştırdığını kaydetti.

NYT: KIBRIS’TA ELİ GÜÇLENDİ

ABD’de yayımlanan New York Times gazetesi, yerel seçim sonuçlarının, Erdoğan’ın İsviçre’de yapılan Kıbrıs müzakerelerindeki konumunu güçlendireceğini yazdı. Gazete, yerel seçim sonuçlarıyla ilgili haber-yorumunda, “seçimlerde kazanılan başarının, hükümetin istikrarlı finansal politikalarına bağlı olduğunu” kaydetti.

New York Times, “Seçim sonuçları, Başbakan Erdoğan’ın İsviçre’de yapılan Kıbrıs müzakerelerindeki konumunu güçlendirecek” ifadesine yer verdi. Erdoğan’ın “Seçimde kazanılan başarı sadece sorumluluğumuzu artırmıştır” dediğine işaret eden ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, AKP’nin seçimlerde “geniş çaplı bir başarı” kazandığını belirtti.

Amerika’nın Sesi radyosu, Türkiye’deki yerel seçimlerle ilgili yorumunda, AKP’nin, elde ettiği sonuçlarla iktidarını güçlendirmekte olduğunu belirtti. Radyo, “analistler, seçim sonuçlarının, Türkiye’nin AB üyesi olması için gereken ekonomik ve siyasi reformlar konusunda Meclis’in daha ileri adımlar atmasona da olanak saılayacağını tahmin ediyor” ifadesini kullandı.