BIST 10.083
DOLAR 32,49
EURO 34,86
ALTIN 2.441,32
HABER /  DÜNYA

AKP, Barzani’den medet bekliyor

CHP Adana Milletvekili Osman Faruk Loğoğlu, Başbakan Erdoğan ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin Diyarbakır’da y...

Abone ol

CHP Adana Milletvekili Osman Faruk Loğoğlu, Başbakan Erdoğan ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin Diyarbakır’da yaptığı görüşmeye ilişkin, "AKP çözemediği Kürt meselesinin çözümü için Barzani’den medet bekliyor. Barzani’ye bu kadar iltifat edilmesi ve Diyarbakır’da bu şekilde ağırlanması Öcalan’a ve Kandil’e bir mesaj olarak görülmeli. ’Ayağınızı denk alın’ diye bir mesaj verilmeye çalışılıyor" dedi.
CHP Adana Milletvekili Osman Faruk Loğoğlu, Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır programı ve Suriye’deki gelişmelere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Diyarbakır’da Başbakan Erdoğan ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani görüşmesinin gösteriden ibaret olduğunu söyleyen Loğoğlu, "Gösteriye dönüştürülmüştür. Akil adımlar ve çözüm süreci çerçevesinde avutuldu, şimdi ikinci bir hamle yapılarak Diyarbakır buluşmasıyla halkımız çözümün olmadığı ve çözüm konusunda ilerleme olmadığı bir ortamda halkımızı avutmak için yapılan, seçim için yapılan Diyarbakır buluşması. Bu gösteri AKP’nin din eksenli bir çözüm getirme çabasının son ürünüdür. Kürt meselesi daha fazla demokrasi ve özgürlüklerle çözülebilir, halkımız gösteri değil çözüm beklemektedir" dedi.
Bütün resmi görüşmelerin aksine bir durum olmadığı takdirde Ankara’da yapılması gerektiğini kaydeden Loğoğlu, Barzani’nin komşu ülkenin federatif yapısı içindeki bölgesel yönetimin başkanı ve Diyarbakır’a geliş nedeninin aldığı düğün davetine icabet etmek olduğunu ifade etti. Başbakan Erdoğan’ın Barzani’nin ayağına gittiğini söyleyen Loğoğlu, bunun Başbakanlık makamını yücelten bir davranış olmadığını dile getirdi. Loğoğlu, "Sayın Başbakan’ın kendine göre hesapları vardır. Sayın Başbakan konuşurken Mesud Barzani’ye iltifatkar tabirlerde bulunarak sahip çıkmıştır. Mesud Barzani, Sayın Başbakanı dinlerken Esad’a yapılanlar aklına gelmiş midir? Meselenin görsel niteliklerinin ötesinde daha ciddi boyutları var. AKP, Kürt meselesini çözememektedir" diye konuştu.
Loğoğlu, "Bir noktada AKP çözemediği Kürt meselesinin çözümü için Barzani’den medet bekliyor. Barzani’ye bu kadar iltifat edilmesi ve Diyarbakır’da bu şekilde ağırlanması Öcalan’a ve Kandil’e bir mesaj olarak görülmeli. ’Ayağınızı denk alın’ diye bir mesaj verilmeye çalışılıyor" dedi.
AK Parti’nin çözüm sürecine ‘Barzani’nin katkısı olsun’ yaklaşımının temelden yanlış olduğunu savunan Loğoğlu, yıllardır bu konuda kendisinden katkı beklenen Barzani’nin en kötü koşullarda dahi yardım elini uzatmadığını ifade etti. "AKP ve Sayın Başbakan Barzani’ye bölgesel Kürt lideri sensin demiştir" diyen Loğoğlu, "Türkiye’nin ve Türk hükümetinin Kürt meselesinin bölgesel bir sorun olduğunun AKP tarafından kabul edilmesi, buna yeşil ışık yakıldığı anlamına da gelmektedir" şeklinde konuştu.

SURİYE’NİN KUZEYİNDEKİ GELİŞMELER
Suriye’nin kuzeyindeki gelişmeleri de değerlendiren Loğoğlu, "Barzani’nin Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelerden rahatsızlığı uzun vadeli bir rahatsızlık olamaz. Orada gelişen bir Kürt profili vardır. İleride etki alanının içine alabileceği bir alan olarak görür. Davutoğlu ve Erdoğan’ın bu konudaki hesaplarının ne kadar yanlışlara dayandığını paylaşmak istiyorum" dedi.
Türkiye’nin Kürt meselesini kendi içinde çözemediği için sınır ötesi bir alana götürdüğünü belirten Loğoğlu, "Barzani’den medet ummaktadır. Önümüzdeki günlerde bağımsız bir Kürt devleti isteyen, bu konuda daha cesaret sahibi olacaktır. Bu konuda net tavırlar alma gereğini görecekler. Bu yönde bir gidişat, Türkiye’nin Kürt meselesini içeride çözmesini daha da zorlaştırır" ifadelerini kullandı.
Gazetecilerin sorularını cevaplayan Loğoğlu, bir soru üzerine, "Sayın Başbakan’ın konuşmasında Kürdistan ibaresini kullanması, Barzani’ye verilen üçüncü dördüncü bir çiçektir. Türkiye tarafından olumlu bir mesaj değildir. Bunlar hassas ifadelerdir" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan’ın konuşmasının genel affın olabileceği yönünde nitelendirilmesine ilişkin bir soruya Loğoğlu, "Sayın Başbakan kendisini çok usta zannediyor gündem değiştirmekte. Bu marifet değil, oluşturulan gündeme sahip çıkmak marifet. Dağlardan inecekler, cezaevleri boşalacak tabiri genel af çağrısı yaptığı şeklinde yorumlanmaktadır" cevabını verdi.
Bölgesel kalkışma noktasında hükümetin atacağı adıma CHP’nin yardımda bulunabileceğine işaret eden Loğoğlu, "Hükümet bu noktada adım atacaksa CHP olarak yardımcı da oluruz. Bu konu bölgesel nitelik kazanıyor. Bugün Suriye, Irak ve Türkiye Kürtleri arasında dayanışma, işbirliği kalıpları ve alışkanlıklar vardır" karşılığını verdi.
Bir gazetecinin, ’CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olacağı iddiaları var, neler söyleyeceksiniz?’ sorusuna Loğoğlu, "Sayın Kılıçdaroğlu, bu ülkenin cumhurbaşkanı olursa çok da yakışır" cevabını verdi.
(İHA)