BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Aköz, Başbakan'a tepkili

Emre Aköz, Başbakan Erdoğan'a tepki gösterdi. Aköz, karikatürcü Musa Kart'a Erdoğan tarafından açılan tazminatı eleştirdi.

Abone ol

Emre AKÖZ, " başlıklı yazısında Musa Kart'a açılan tazminat davasını inceledi.

Önce olayı özetleyelim...
Cumhuriyet gazetesi karikatürcüsü Musa Kart, imam hatiplerin Başbakan'ın başını ağrıtmasını "ip yumağına dolanmış kediErdoğan" biçiminde ifade etmişti.
Bunun üzerine Başbakan dava açtı. Mahkeme de 5 bin YTL ceza kesti.
Son söz henüz söylenmedi. Belki de bu karar bozulacak. Ancak olay başlı başına demokrasiye aykırı. Çünkü demokrasi asla sadece ve 45 yılda bir oy vermekten ibaret değildir. Fikrini, inancını tehdit altında olmadan, rahatça ortaya koymak, gerektiğinde iktidarı protesto etmek demokrasinin ayrılmaz parçasıdır.
Musa Kart'ın 'hakaret' etmek gibi bir amacının olmadığını çocuklar dahi bilir. Yaptığı bir fikri 'simgelere' başvurarak anlatmaktır.
Bu cezadan sonra mizah dergisi Penguen kapağına 'Tayyipler Alemi' başlığıyla çeşitli 'Erdoğanlar' çizdi: Fil, kurbağa, zürafa vb. Amaç neydi? Elbette karikatür sanatının, yukarıda sözünü ettiğim simgesel anlatım biçimini vurgulamak.
Vay sen misin bunu yapan? Başbakan Erdoğan bu kez de 40 bin YTL'lik bir manevi tazminat davası açtı.
Elbette yargının ne karar vereceğini bilmiyorum. Aslında uygar, demokratik bir ülkede gülüp geçilir, böyle bir talep anında reddedilir.
Ancak burası Türkiye. Nasıl bir kararın çıkacağı belli olmaz. Eğer Penguen dergisi herhangi bir para cezası alırsa bunun 100 YTL'sini ben vereceğim. Arz ederim..
Not 1: Başbakan "Bizi Batı'ya şikâyet ediyorlar" diye yakınıyor. Aldığım bilgiye göre bu konuda şik â yet filan olmamasına rağmen Batı medyası konuyla ilgilenmeye başladı. Yabancı gazeteler Penguen dergisiyle röportajlar yapmak istiyor. Velhasıl, kendi ayağına ateş eden birileri var!

YAZI:Emre AKÖZ
SABAH