BIST 10.337
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.400,41
HABER /  GÜNCEL

Akın Öztürk kimdir nerelidir şok ifadesi

Akın Öztürk darbe girişiminde bulunan en üst düzey isimlerden biri. Peki kimdir Akin Ozturk ve aslen nerilidir. Akın Öztürk hakkında bilgiler.

Abone ol

15 Temmuz darbe girişiminin başında yer alan Akın Öztürk Eski Hava Kuvvetleri Komutanıydı. FETÖ'nün darbe girişimi sonrası Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklanan Akın Öztürk, damadıyla o gece Akıncı üssündeydi.

Peki Akın Öztürk kimdir ve aslen nerelidir? Mahkemede verdiği ifadede neler söyledi? 

Orgeneral Akın Öztürk Türk kamuoyunun önüne yüzündeki darp izleri ve ters kelepçeli bu haliyle geldi.

akin ozturk kimdir aslen nereli memleketi akın öztürkDarbe girişiminin başında onunu olduğu söyleniyordu. Damadı Akıncı üssünde filo komutanıydı. Darbeci damat Yarbay Hakan Karakuş 141. Filo Komutanlığının başındaydı.

AKIN ÖZTÜRK İFADESİ

Akın Öztürk 18 Temmuz günü sevkedildiği mahkemece tutuklanıp cezaevine gönderildi. Akın Öztürk mahkemede şu ifadeyi verdi;

"Bir süre sonra üsten helikopterle ayrılmak için teşebbüste bulundum. Bacağımdan yaralandım. Beni yaralayan mermilerin uçaklardan açılan ateş sonucu mu yoksa yerdeki birliklerden mi açıldığını bilmiyorum. Üsse geri döndüm. Bu sırada Mehmet Dişli ile irtibat halindeydim. O Genelkurmay Başkanı'yla helikoptere binip, Başbakanlığa gitmişti. Kendisiyle cep telefonu üzerinden irtibat halindeydim. Daha sonra Genelkurmay İkinci Başkanı'nın üste olduğunu öğrendim. Onun bulunduğu odaya gittim. Gözleri bağlıydı, gözlerini açtım. El ve ayakları bağlıydı, çözdüm. Onunla helikoptere binip üsten uzaklaşamadık, çünkü havada uçaklar dolaşıyordu. Uzun süre üste kaldık. Üste başka bir yerde Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ve diğer generallerin bulunduğunu bu sırada öğrendim. Önce Abidin Ünal'ı ziyaret ettim."

Yaklaşık 10 kadar generalin üste tutulduğunu anlatan Öztürk, ifadesine şöyle devam etti:

"Abidin Ünal'ı koruması için başına iki nöbetçi koydum. Daha sonra Yaşar Güler'e gidip, bunları anlattım. Yaşar Güler, Özel Kuvvetler Komutanı'yla görüştü. Onun üsse geldiğini söyledi. Yaklaşık 2-3 saat kadar bekledik. Özel Kuvvetler Komutanı'nın gelmesi gecikti. Çevrede birçok yere bakıp döndüğü için geç kaldı. Ayrıca olay yerine Yaşar Güler, askeri savcıları çağırdı. Askeri savcılar olay yeri tespitine başladı. Ben üste Fahri Kasırga, Kara Kuvvet Komutanı, Kurmay Başkanı, Emir Subayı ve Özel Kalem Müdürünün de orada olduğunu öğrendim. Bu sırada Özel Kuvvetler Komutanı Albay Murat üsse girip, Fahri Kasırga ve Kara Kuvvetleri Komutanı'nı kurtardı. Kara Kuvvetleri Komutanı'nı, onun çıkarıp çıkarmadığını tam olarak bilemiyorum. Yaşar Güler'i yanıma alıp, önce Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal'ın yanına gittik. Daha sonra misafirhanede tutulan hava generallerini kurtardık. Daha sonra Yaşar Güler ile arkamızda başka bir araçta Abidin Ünal olduğu halde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na geldik. Biz, Abidin Ünal ile karargahta kaldık. Yaşar Güler evine gitti. Benim hakkımda çeşitli iddialar çıktığı için bu iddiaları yalanlamak için basın bildirisi hazırladım ve bunu yayınladım. Daha sonra ben de evime gittim ve beklemeye başladım. Beni gelip alacaklarını düşünüyordum. Gece saat 01.30 sıralarında Merkez Komutanı beni gözaltına aldı. Daha sonra emniyet ekiplerine teslim edildim. Benim, bu darbeye iştirak etmediğime, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Hava Kuvvet Komutanı Abidin Ünal, Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler ve orada bulunan diğer havacı generaller tanıktır. Dinlenmelerini isterim."

akın öztürk kimdir ifadesi tam metniParalel yapıya karşı mücadele ettiğini, bu konuda eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, emekli Hava Pilot Yarbay Mehmet Yıldırım, emekli Astsubay Cahit Demirbüken ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da dinlenebileceğini vurgulayan Akın Öztürk, "Hakan Fidan'a Etimesgut Hava Hastanesi Başhekimliği'nden gelen listeyi elden verdim. Araştırıp, sonucunu bildirmesini söyledim. Ben ordu içerisindeki paralel yapıyla mücadele etmek için elimden gelen gayreti gösterdim. Benim tecrübelerime göre, bu askeri darbeye teşebbüsü paralel yapının gerçekleştirdiğini düşünüyorum. Ancak bu işi TSK içerisinde kimin organize edip, gerçekleştirdiğini kestiremiyorum. Benim bu konuda herhangi bir bilgim yoktur. Beni atama listesinde Genelkurmay İkinci Başkanı olarak göstermişler. Ben gerçekte Genelkurmay İkinci Başkanı'ndan kıdemliyim." diye konuştu.

Özellikle Hava Kuvvetleri Komutanlığı döneminde paralel yapıyla çok mücadele ettiğini, bu yapıdan olduğu için birçok kişiyi Hava Harp okullarına almadığını, hatta İzmir'deki askeri casusluk olayının iddia edildiği gibi değil, bir fuhuş konusu olduğuna ilişkin birçok faaliyette bulunduğunu aktardı.

"TSK milletin bir kesitidir. TSK öğrenci seçim aşamaları çok sıkı yapılmaktadır. Buna rağmen, yine de sızmalar gerçekleşmektedir." diyen Öztürk, TSK ve Hava Kuvvet Komutanlığı içerisinde bu yapıdan kaç kişinin olduğunu bilmediğini kaydetti.

Öztürk, "Askeri darbe girişimi güçsüz bir Türkiye isteyen yabancı misyonların işi olabilir. Pensilvanya'daki kişinin emirle bu işi yaptırabilecek gücü yoktur. Bu olayda paralel yapı kullanılmış olabilir." dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ı gördüğünde boynunda yara izleri olduğunu fark ettiğini anlatan Öztürk, şu an çok yorgun olduğunu, daha sonra ayrıntılı beyanda bulunabileceğini belirtti.

Öztürk, "Ben bu işin içerisinde yer alan generallerle tek satır konuşmadım. Bu da benim iştirak etmediğimi gösterir." diye konuştu.

Akın Öztürk'ün avukatı Emine Bilge Kalaycı da müvekkilinin vücudunda birçok ekimoz ve yaralamalar bulunduğunu, gözaltında uzun süre kaldığı için zaman ve yer konusunda hata yapmış olabileceğini belirterek, bunların zapta geçmesini istedi.

AKIN ÖZTÜRK KİMDİR NERELİ?

Peki Türkiye'yi kana bulamaya niyet eden FETÖ darbe girişiminin başındaki Akın Öztürk kimdir ve aslen nerelidir?
akın öztürk kimdir aslen nereli memleketi

Akın Öztürk, 21 Şubat 1952'de doğumlu. Akın Öztürk aslen Gümüşhaneli. Bu ile bağlı Çamlıköy'de dünya agelmiş. İlk, orta ve lise öğrenimini Erzincan'da tamamlayan Akın Öztürk, 1970 yılında Hava Harp Okulu'na girdi. 1973 yılında buradan teğmen rütbesiyle mezun olan Akın Öztürk, 1975 yılına kadar 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığında jet pilotu eğitimini ve 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında F-100 uçaklarında harbe hazırlık eğitimini tamamladı.

akın öztürk görüntüleri1975-1981 yılları arasında 7’nci Ana Jet Üs 172 Filo Komutanlığında F-100 ve F-4 uçaklarında Kol Uçucusu olarak görev yapan Öztürk; 1981 yılında atandığı 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığında ise 1985 yılına kadar 111’inci Filo Komutanlığı Kol Uçucusu ve Üs Standardize ve Kıymetlendirme Kısım Amirliği görevlerinde bulundu. 1985 yılında Hava Harp Akademisi'ne giren Akın Öztürk, 1987'de mezun oldu. Ardından Kurmay Subay olarak atandığı 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında 1989 yılına kadar Standardize ve Kıymetlendirme Subayı ve Filo Eğitim Subayı olarak görev yaptı. 1989 yılında F-16 uçağına geçiş yapmasının ardından 1989-1991 arasında 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı 141’inci Filo Harekât Subayı ve 1991-1993 yıllarında 141’inci Filo Komutanı olarak görev yaptı.

1993-1996 yıllarında Hava Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim Daire Başkanlığında Yurtdışı Kurs Plan Subaylığı ve takiben Uçuş Eğitim Şube Müdürlüğü görevlerinde bulunan Ali Öztürk, 1994-1995 yıllarında, NATO kapsamında icra edilen Uçuş Yasağı Harekâtı (Operation Deny Flight)’na Kıdemli Milli Temsilci olarak katılmıştır. 1996-1998 yıllarında Türk Silahlı Kuvvetleri Tel-Aviv Askeri Ataşesi olarak görev yaptı, 1998-2000 yılları arasında ise 6’ncı Ana Jet Üs Harekât Komutanlığı görevini üstlendi.

Akın Öztürk, 200 yılında Tuğgeneralliğe terfi etti. 2002 yılına kadar Hava Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim Daire Başkanlığı görevini yürüten Öztürk, 2002'de ise 9'uncu Ana Jet Üs Komutanlığı görevine getirildi. 2004 yılında ise Tümgeneral oldu. Sırasıyla 5 Ağustos 2004 tarihinde 2’nci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığına, 30 Ağustos 2006’da 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığına, 30 Ağustos 2008’de Hava Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı görevlerine atandı. 2009 yılında Korgeneralliğe terfi ederek 2009-2011 yılları arasında 2’nci Hava Kuvveti Komutanlığı, 2011-2013 yılları arasında Hava Eğitim Komutanlığı görevlerinde bulundu. 2013 Yüksek Askerî Şura Kararları ile Orgeneralliğe terfi ederek 22 Ağustos 2013 – 14 Ağustos 2015 tarihleri arasında 30’uncu Hava Kuvvetleri Komutanı olarak görev yapan Orgeneral Akın Öztürk, 2015 yılı Yüksek Askerî Şura kararları ile Yüksek Askerî Şura üyeliğine atandı.

Orgeneral Akın Öztürk, 43 yıllık uçuş hizmeti boyunca F-16, F-4, F-5, F-104, F-100, EUROFIGHTER, JAS 39, T-38, T-37, KT-1T, T-33, T-34, T-41, SF-260, G550, GULF-IV, CIT-VII, CN-235, KC-135, A400M, E-7T, UH-1H, AS-532, T-129 ATAK ve HÜRKUŞ uçakları başta olmak üzere 30 farklı tipte 5800 saat uçuş gerçekleştiren Orgeneral Akın Öztürk, 15 Temmuz 2016'da Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki FETÖ yapılanması tarafından düzenlenen darbe girişimi sırasında gündeme geldi.