BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Akil Adamlar böyle seçilecek!

Başbakan Erdoğan'ın eski sağ kolu Akif Beki, Akil Adamlar Heyeti'ne ilişkin ilginç değerlendirmelerde bulundu.

Abone ol

İNTERNETHABER- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , çözüm sürecinin önemli bir ayağının ' Akil Adamlar Heyeti' olduğunu söylediği günden bu yana Türkiye heyete girecek olası isimleri tartışıyor.

Peki bu isimler nasıl seçilecek? Heyetin oluşturulma sürecinde nasıl bir yol haritası izlenecek?

Bu soruların yanıtı Başbakan Erdoğan'ın eski danışmanı şimdilerin Radikal gazetesi yazarı Akif Beki 'den geldi.

Habertürk'te Ece Üner'in sorularını yanıtlayan Beki, heyete dönük spekülasyonları ve Başbakan Erdoğan'ın sert çıkışını yorumladı.

SANATÇILAR LİSTEDE OLACAK MI?

Heyetin işlevi ve misyonunu değerlendiren Akif Beki, dolaşımda olan isimlerin hiç bir resmiyet taşımadığını vurguladı. "Meseleye kafa yormuş herkes bu komisyonda olmaya namzettir" diyen Beki, sanatçıların listede olup olmayacağı konusunda da tüyolar verdi.

BAŞBAKAN LİSTE ONAYLAMADI

Başbakan daha dün bu tür listelere itibar edilmemesi gerektiğini söyledi. O'nun onayı olmadan bir havuz oluşturulmayacak. Konuşulan isimler akla gelen isimler olduğu için bu komisyonda bu isimlerin bir bölümü yer alacaktır. Hemen herkesin aklına gelen isimler bunlar zaten. Ama bu şu demek değil. Birilerinin cebinde taşıdığı, Başbakan'ın onayladığı bir liste yok.

AKİL ADAMLAR HEYETİ ŞÖHRETLER KARMASI OLMAYACAK

Sürece bir şekilde nezaret edecek, görüşlerini hükümete ve kamuoyuna geri bildirecek bir heyetten söz ediyoruz. Bu yanıyla şöhret olması değil konuya kafa yormuş isimlerden olması gerekiyor. İllaki şöhretli isimler olması gerektiği fikrine de hiç katılmıyorum. Meseleye vakıf olani yazan çizen, görüş beyan eden isimler olacaktır.

YASA TALEBİ MAKUL DEĞİL

Kimsenin aklına karpuz kabuğu düşürmeye gerek yok. Yasal düzenleme yapılmazsa bazı savcıların Oslo süreci için yapıldığı gibi işlem yapabileceğini düşünüyorlar. Bu aslında başka bir fikri gerekçelendirmek için yapılıyor. Dağdaki adama resmiyet meşruiyet kazandırmak için yapıyorlar. Oslo süreci için başlayan yasal işlemin nasıl sonuçlandığı ortada sonuçta. Bir taraftan bakarsanız hukukun içinde gidiyor süreç bir başka taraftan bakarsanız hukuk dışı gidiyor. Bu nereden baktığınıza bağlı. Bence bu söylemler iyi niyetli değil. Eğer sonuç almak istiyorsak iyi niyetli olmamız makul olmamız lazım. Törenle merasimle sınır dışına çıkmak için bunu yapıyorlar. Bu iş törenle merasimle olur mu?