BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,88
ALTIN 2.431,82
HABER /  MEDYA

Akif Beki'den Can Dündar'a: Tertipçilere alet oldun

Akif Beki, bugünkü yazısında MİT TIR'ları soruşturması kapsamında tutuklanan Can Dündar'ı hem de yargıyı eleştirdi.

Abone ol

Akif Beki, başkasına ait senaryoda Can Dündar'a rol verildiğini düşünüyor. Dündar'ı "paralel tezgaha" alet olmakla eleştirse de hapse atılmasına şiddetle karşı çıkıyor.

MİT'e ait TIR'ların görüntülerini yayınlayan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetesinin Ankara temsilcisi Erdem Gül "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasi ve askeri casusluk, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, terör örgütünün propagandasını yapma" suçlarından tutuklanmışlardı.

Hürriyet yazarı Akif Beki yankı uyandıran kararı bugünkü köşesinde değerlendirdi.

YAYINLADIĞI GÖRÜNTÜ PROJEYDİ

Can Dündar'ın karanlık bir amaca hizmet ettiğini savunan yazar MİT haberine itirazlarını böyle sıraladı:

"Çünkü MİT TIR’larının yükü diye yayınladığı görüntü bir projeydi ve bunu bile bile yayınladı.

17-25 Aralık operasyonunun devamında o TIR’ların durdurulduğunu bilmiyor muydu Can Dündar? Düzmece ihbarla takibe alındıklarını bilmiyor muydu?

TESADÜF OLMAYAN AYRINTILAR

Adana’ya kadar 500 km yol gittikleri halde, başka bir noktada değil de mesela Reyhanlı’da durdurulmalarının tesadüf olmadığını... TIR’ların El Kaide’ye silah taşıdığı algısının, daha durduruldukları andan itibaren pompalanmaya başladığını...

Haber kameralarının o dakika orada bitmesinin bir rastlantıdan ibaret olmadığını...İşte bunların hep planlı, programlı, organize işler olduğunu bilmiyor muydu sanki Can Dündar?

Bir buçuk yıl önce yaşanmış olayın görüntülerinin kim tarafından hangi karanlık arşivlerde tutulduğunu, neden şimdi, seçime bir hafta kala dolaptan çıkarılıp kendisine servis edildiğini bilmiyor olabilir miydi?

Senaryo başkasına ait, kurgu baştan yapılmış, ona da planlanan yer ve zamanda bir rol veriliyordu. Neye karıştığını, bastığı malzemenin nasıl bir projenin parçası olduğunu çakmıyor muydu yani?"

Haberin o tarihte yayınlanmanmasından sonra da benzer bir yazı kaleme aldığını hatırlatan Beki, Dündar'a itiraz etmesine karşın hapse atılmasının yanlış olduğu görüşünde.

CAN DÜNDAR'IN DAHLİ TERTİPÇİLERE ALET OLMAKTAN İBARETTİ

"Bu ölçüsüz ve orantısız yargı tasarrufunun değil yanında yakınında olmak, şiddetle karşısındayım." ifadelerini kullanan yazar, hapis kararına neden karşı olduğunu yazısında böyle izah ediyor:

MİT TIR’larına müdahale kumpasını Can Dündar kurmadı. O görüntüleri Can Dündar imal etmedi. Ankesörlü telefondan ihbarla başlayan tertibi, Can Dündar planlamadı. Terör örgütlerine silah sevkıyatı yapıldığı algısı için MİT’e operasyonu Can Dündar çekmedi. Başkasının projesiydi. Paralel bir tasarımdı...

Can Dündar’ın dahli ise ürettikleri materyali yaymalarında tertipçilere alet olmaktan ibaretti.

Siz ‘muhalif gazetecilik’ dersiniz, ben ‘Erdoğan nefreti yüzünden kendini kullandırmak’ derim. Siz ‘kahramanlık’ addedersiniz, ben buradan niye bir ‘kahramanlık hikâyesi’ çıkmayacağını söylerim.

ASKERİ CASUSLUK SUÇU BULAMAYIZ

Nihayetinde Can Dündar, basın özgürlüğünün sınırlarını zorladı...

Ancak istediğimiz kadar zorlayalım, o haberi basmanın hiçbir yerinde ne siyasal ne askeri casusluk suçu bulamayız."

Yazının tamamı için