BIST 10.056
DOLAR 32,24
EURO 34,80
ALTIN 2.429,70
HABER /  GÜNCEL

Akdağ canlı yayında cevap verdi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CNNTÜRK'te yayınlanmakta olan programın canlı yayının konuğu oldu. Kritik soruları cevaplayan Akdağ, salgın tehlikesi olmadığını söyledi.

Abone ol

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kuş gribi vakasına bağlı olarak yaşanan ölümlerin ardından sık sık açıklamalar yapmak zorunda kalan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CNNTÜRK'te yayınlanan Ajans programının canlı yayın konuğu oldu. Akdağ, Ajans'ı sunan Çiğdem Anat'ın sorularına açık açık cevap vererek, kuş gribi salgını tehlikesinin olmadığını söyledi. İşte sorular ve Bakan Akdağ'ın cevapları:

Bu çocuklar kuş gribinden öldüler mi?

Dün yaptığımız toplantıda bize ve bilim adammlarımıza soruldu. Bunun cevabını şu şekilde vermemiz lazım. Bu yavrularımız kuş gribinin virüsünün yaptığı bir hastalıktan hayatını kaybettiler. Virüsün yolaçtığı zatüreeeden hayatlarını kaybettiler. Evet kuş gribinden vefat ettiler.

Hasta çocuklar için daha önce kuş gribi değil zatüreee açıklaması erken bir açıklama mıydı, yanlış mıydı ?

Hayır! Bakınız olay net. Aslında ben kamuoyunun huzurunda başından beri bu meselenin sürecine katkıda bulunmuş olan sağlık çalışanlara teşekkür ederim. Doğubeyazıt'taki meslektaşlarımız duyarlılık göstererek olayı Van'a yönlendirmişlerdir. Van'daki görevli arkadaşlarımız olayı çok doğru değerlendirip, kuş gribi teşhisiyle hastaları takip ve tedavi etmişlerdir. Bunun sürüntülerinden alınan numuneler Hıfsıssıha'ya yollanılmıştır. Labaratovuar sonuçları itibarıyla sonuçların negatif olması mümkündür. Biz meseleyi yakınen takip ettik, ısrarla yeni numumeneler aldık. Birisi akciğerden aldık, birisi solunum yollarının derinlerinden aldık. Hem hıfsızzıha hem Çapa'daki labaratuvarlarımızdan kuş gribi olduğu tespit edilmiştir.

İkinci kez alınan derin numuneler ilk seferinde alınsaydı daha erken müdahale edilseydi, çocuklar hayatta kalabilirler miydi?

Bu sorunuz için teşekkür ederim. Çocuklarımız başından beri kuş gibi ve kuş gribinin yahptığı zatüree ve organ arızaları itibarıyla zaten tedavi edilmektedir. Normal vakaya kuş gribi kabuluyle tedavi altına alınmıştır. Sadece tedavi edilirken hastalarımız, peşinden de labaratuvar teşhisi gelmiş oldu. Tabiplik mesleğinde bu işler böyledir. Tanıyı koymadan tedaviye başlarsınız. Teşhis kesinleşirse devam edersiniz, aksi çıkarsa tedaviyi sonlandırırsınız. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde hiçbir aksama olduğunu düşünmüyodruz.

Hayatını kaybeden iki çocuğun karedşi hastanede. Bu çocukların annesi ve babası sağlam. Bu çocukların sadece tavuk yediklerini. Kesildikten sonra tavuklarla oynamadıklarını, tavuklarla temas etmediklerini anneleri söylüyor. Bu çocukların nasıl enfekte olduğu açık mı?

Bu konuyla ilgili detaylı bilgiler Van'daki meslektaşlarımızda. Onlardan bize gelen raporlarda ailenin gerek kendilerindeki tavukların hastalanma süreci içerisinde gerekse kesildikten sonra bu tavukların sıkı bir temas içinde olduklarını ifade etmişlerdir. Dolayısıyla mesele tavuğun yenmesi değil; temas edilmesi. Hastalık solunum yoluyla bulaşıyor. Hasta tavuklarla veya ölmüş tavuklarla bir şekilde temas olursa bulaşabiliyor. Ben şundan endişe ediyorum ki, burada halkımızın çok iyi aydınlatılması lazım. Bu hususta önemli bir sorumluluğumuz var. Dikkat ederseniz, Manyas'taki olayda mesele kolayca sonlandırabildik. Oradaki kanatlılar bir çiftlikteydi. Buradaki vaka ev hayvanları diyebileceğimiz, evlerin yanıbaşındaki mekanlarda yaşamaktadırlar. Bu hayvanlar bahçelerde, sokaklarda diğer komşu hayvanlarıyla temas halindeler. Vatandaşlarımız kontrol dışı hayvanlarla yakın temastan kaçınmaları gerekiyor. Bu şekilde hayvan besiciliğin ben yanlış olduğunu düşünüyorum. Konunun bu tarafı sorumluluk bakımından Tarım Bakanlığı'nın alanı içerisindedir. Sayın Bakan da meselenin üzerine gitmektedirler. Bu hastalık aslen bir hayvan hastalığıdır. İnsanlığa bulaşması kolay değildir. Bu hastalığın salgına dönüşmesini beklemiyoruz. Ama bu hayvanlarla birebir hijyenik olmayan ortamlarda, yakın temas halinde bulunan aileler için, onların çocukları için bir risk konusu. Bizler vatandaşı elimizdeki bütün vasıtalarla uyarmaya devam etmeliyiz. Kanaatince işin en önemli tarafı bu mu

Şu anda kuş gribi Iğdır ve Doğubeyazıt'la sınırlı mı? Erzurum'un sonucu ne zaman belli olacak?

Bu husustaki açıklamalarımızı bölgedeki incelemelerden sonra sayın Tarım Bakanımız yapacaktır. Hayvan vakalarıyla ilgili olarak yaygınlık neredir takdir edersiniz ki, sayın Bakanımızın sorumluluğunda yürütülüyor.

Karantina önlemleri yeterli mi?

Hayvanlarda kuş gribinin görüldüğü her yerde itlaf ve karantina çalışmaları yapılıyor. Diyelim ki, herhangi bir ilçede kanatlı hayvanlarda kuş gribi görüldü. Bu bizim orada hayvanlar için karanti uygulamayacağımız anlamına elbette gelmez. Görülse de görülmese de karantina çalışmalarını

Kuş gribinin bir tedavisi ve aşısı yok. Sadece tamüflü ilacı var. Bu ilacın etkisi ne? Salgın bekleniyor mu?

Özellikle söylüyorum, hayvanlardan insanlara bulaşan kuş gribi itibarıyla bir salgın beklemiyoruz. Bilimsel olarak böyle bir şeyin olması mümkün görülmüyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün dünyaya duyduğu bir senaryo var. Kuş giribinin değişime uğrayarak insandan insana bulaşması gibi bir senaryosu var. Ama bunu somutlaştıramayız. Biz Ulusal Grip Salgın Planı hazırladık. Tekrar söylüyorum, insandan insana bulaşan hastalık içindir bu hazırlıklar. Varsayalım risk var. Tabii ki hazırlıklı olmak durumundayız. Ancak bugün için sözkonusu olan hayvandan insana bulaştığına göre, hayvanlarla temasta vatandaşlarımızın duyarlı olmasıdır. İlaç konusuna gelince... Evet kuş gribine etkili olan bir ilaç var. Özellikle şu anda elimizde bu ilaçtan yeteri kadar var. Piyasada ayrıca satılıyor. Örneğin Van'a ihtiyacı olmadığı halde 3 bin kutu gönderdik. Tüm il müdürlüklerimizde bu ilacı hazır biçimde tutuyoruz. Muhtemel riskten dolayı bir milyon ilaç siparişinde bulunduk. Bunun 100 bin kutusunun önümüzdeki bir iki ay içerisinde bize teslim edilmesini bekliyoruz.

Balıkesir'de ortaya çıktıktan sonra insanlar grip aşısı yaptırdılar. Grip aşısı tavsiye eder misiniz?

Bunla uzmanlara sorulması gereken sorulardır.

Başka bir yerde ortaya çıkma ihtimali devam edecek mi? Kuşların göç yoluna bakıldığında riskli yerler nereli?

Bunları da Tarım Bakanlığımıza sormamız lazım. Ben size yanlış bilgiler verebilirim.