BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Akbanktan karda coştu

Akbank, tarihinde ilk kez net karda 1 milyar doları aştı. Bankanın hissidarlarına dağıtacağı miktar ise şöyle:

Abone ol

Akbank'tan yapılan açıklamaya göre, 2005 yılında 2 milyar 78 milyon YTL vergi öncesi kar elde edildi.Bu tutar üzerinden 640 milyon YTL vergi karşılığı ayıran Akbank'ın net karı, 1 milyar 438 milyon YTL oldu. Akbank hissedarlarına 2005 yılı karı üzerinden her 1 YTL nominal değerli hisse için 0,30 YTL nakit temettü ve 0,22 YTL bedelsiz hisse senedi ödenmesinin planlandığı bildirildi.
   
Akbank'ın 2005 yılı bilanço sonuçlarını değerlendiren Genel Müdür Zafer Kurtul, bankanın net karının yüzde 40,9 oranında artış gösterdiğine işaret ederek, ''Bankamızın net karı ilk defa 1 milyar ABD Doları sınırını aşmış ve 1 milyar 70 milyon ABD Doları olarak gerçekleşmiştir'' dedi.
   
KREDİ VE MEVDUATTA ARTIŞ
   
Akbank'ın karlılığında ağırlıklı olarak kredilerde sağladığı başarılı performansın etkili olduğunu vurgulayan Kurtul, toplam kredilerin yüzde 71 artış göstererek, 22,1 milyar YTL düzeyinde gerçekleştiğini, bu tutarla Akbank'ın sektörde en fazla kredi kullandıran banka olma özelliğini koruduğunu, hedeflerinin önümüzdeki dönemde de bunu sürdürmek olduğunu kaydetti.

Kredi miktarındaki artışın, bireysel ile küçük ve orta ölçekli (KOBİ) şirketlerin kredilerindeki artışa bağlı olarak gerçekleştiğini belirten Zafer Kurtul, Akbank'ın KOBİ kredilerinin 2005 yılında geçen yıl sonuna göre yüzde 116 artışla 7,6 milyar YTL'ye ulaştığını, bireysel ve KOBİ kredilerinin toplam krediler içindeki payının yüzde 65'e çıktığını aktardı.
   
Akbank Genel Müdürü Kurtul, tüm bu gelişmelere karşın problemli krediler rasyosunun halen yüzde 1,6 gibi düşük seviyelerde seyrettiğini bildirdi. Banka mevduatının da yüzde 58 oranında artış göstererek, 31 milyar 451 milyon YTL'ye yükseldiğini, Türk Lirası mevduatta yüzde 156,6 oranında bir artış olduğunu belirten  Kurtul, ''Mevduattaki bu artış, müşterilerimizin bankamıza duyduğu güvenin bir göstergesidir. Başarılı neticelerimizden dolayı tüm müşterilerimize, personelimize ve hissedarlarımıza çok teşekkür ederim'' dedi.