BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Akaryakıt kaçakçılarına darbe

Milyonlarca dolar zarar veren akaryakıt kaçakçılığına büyük vurgun yapıldı.

Abone ol

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı timleri akaryakıt kaçakçılarına yönelik 'Kaptan' adını verdikleri son yılların en büyük operasyonunu düzenledi. Karadan, denizden ve havadan yapılan operasyonlarda aralarında 8 armatörün de bulunduğu 16 kişi gözaltına alındı. Operasyonda kaçakçılıkta kullanılan 9 tankere de el konuldu.

Marmara ve Karadeniz'de tekne ve gemilerle akaryakıt kaçıran bir çeteyi üç ay süreyle izleyen jandarma timleri 'Kaptan' operasyonu için Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan da destek aldı.

Akaryakıt kaçakçıları Türk ekonomisine yılda 2.5 milyar dolar zarar veriyor. Dört koldan operasyonlar düzenleyen jandarma bu zararı en aza indirmeye çalışıyor.

Zanlıların, kaçak akaryakıtı benzin istasyonlarına ve balıkçı teknelerine sattıkları iddia ediliyor.

Akaryakıt kaçakçılığı önemli ölçüde Özel Tüketim ve Katma Değer Vergisi kaybına yol açıyor.

Kaçak akaryakıt ayrıca, standart dışı olması nedeniyle araçların motor aksamına zarar veriyor ve kükürt oranının yüksek olması nedeniyle de çevreyi kirletiyor.

Türkiye'de akaryakıt kaçakçılığı ithalat, transit, ihracat ve antrepo rejimlerinin suistimali ile ortaya çıkıyor. Kaçakçılar, transit geçen gemilerden ve servis hizmeti veren teknelerden kaçak akaryakıtı temin ediyor ve iç piyasaya sürüyor.