BIST 9.717
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.445,42
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Akademisyenlere 72 yaş olanağı!

YÖK, 72 yaşında emekli olabilmelerine imkan sağlayan yönetmeliğin süresi uzatmak için çalışma yapıyor.

Abone ol

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yeni kurulan ve gelişmekte olan üniversitelerde akademisyen açığı sorununu çözmek için, akademisyenlerin 72 yaşında emekli olmalarını içeren ve bu ay sonunda süresi dolacak düzenlemenin uzatılmasını öngören bir yasa tasarı taslağı hazırladı.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamında, devlet üniversitelerinde yardımcı doçent, doçent ve profesör kadrosundaki öğretim üyeleri 67 yaşında emekli olmak zorunda. YÖK, 2008’de yaptığı geçici düzenlemeyle, yeni üniversitelerdeki öğretim üyelerinin 72 yaşına kadar çalışmalarına olanak sağlamıştı. Ancak bu düzenleme 31 Aralık’ta sona erecekti ve yeni üniversitelerde görev yapan 67 yaş ve üstü öğretim üyelerinin emekli olması gerekecekti.

YÖK’ün çalışmasıyla, öğretim üyelerinin 72 yaşında emekli olabilmelerine imkân sağlayan yönetmeliğin süresi uzatılırsa, Adıyaman, Düzce, Bartın, Bayburt, Amasya, Aksaray, Giresun üniversitelerinin de yer aldığı 41 devlet üniversitesindeki 200 akademisyen bu durumdan yararlanacak. YÖK’ün, düzenlemenin tüm öğretim üyelerini kapsaması için çalışma yaptığı da öğrenildi.