BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,69
ALTIN 2.407,15
HABER /  POLİTİKA

AK Partiye çift sandık formülü

Prof. Dr. Özbudun, AK Parti’ye yol gösterdi: Yerel seçimlerde çift sandık konulabilir. İkinci sandık anayasa referandumu olabilir.

Abone ol ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA - Anayasa hukukçusu ve hazırlanan sivil anayasa taslağının mimarı Prof.Dr. Ergun Özbudun, seçim olmadan yepyeni bir anayasa yapmanın zor olacağını, yeni anayasanın seçimle referanduma sunulabileceğini söyledi. Özbudun bu referandum için genel seçimlerin beklenmesine gerek olmadığını; “Referendum yerel seçimlerle birlikte yapılabilir” diyerek belirtti.

Meclis’in şu anki yapısıyla kapsamlı bir anayasa değişikliği yapmanın güçlüğüne dikkat çekti ve “Ama bazı maddelerde değişikliğe gidilebilir. Kapsamlı değişiklik için Ak Parti’nin sayısı yetmiyor. Olabilecek temel anayasa değişikliğini ne CHP, ne de MHP kabul edebilir. Yeni bir seçim, yeni bir vekalet, yeni bir çoğunluk şartları değiştirebilir. Belki partiler teferruat olabilecek şeylerde değişiklik yapabilir. Kapsamlı olamaz. Benim görüşüm kapsamlı bir değişiklik seçim olmadan zor görünüyor” dedi.


ÇİFT SANDIK
Anayasada partilerin kapatılmasını zorlaştıracak bir değişikliğe CHP’nin itiraz edeceğini, mahkemeye gidebileceğini, MHP’nin ‘bireysel sorumluluk’ getirilmesini istediğini, AK Parti’nin de dokunulmazlığın kaldırılmasına karşı direndiğini anlatan Özbudun; çift sandık konusunda ise “Yerel seçimde bu denenebilir. Ama parlamento çoğunluğunu değiştirmez. Hiç fire vermede 330’u bulmak kolay değil. Büyük bir başarısızlık olarak algılanır” diye yorum yaptı.

YENİ ANAYASA YOLU
Özbudun yeni bir anayasa için şunları söyledi:

“Bütün bu olumsuz şartlar, elbette yeni ve demokratik bir anayasa projesinin tümüyle rafa kaldırılmasına sebep olmamalıdır. Darbe mahsulü olan ve onun izlerini hâlâ büyük ölçüde taşıyan bir anayasa, 21. yüzyılın demokratikleşme zorundaki Türkiye'sinin ihtiyaçlarını artık karşılayamaz. Bizce AK Parti, anayasa projesini topluma ayrıntılı şekilde açıklamalı ve önümüzdeki genel seçimlerde seçmenlerden bu konuda açık bir vekâlet istemelidir. Bu talebe, Türkiye'nin daha ileri bir demokrasiye layık olduğuna inanan bütün siyasi güçler de destek vermelidir. Yeterli bir seçmen çoğunluğu bu projeyi benimsediği takdirde, hiçbir bürokratik gücün onu engelleyebileceğini sanmıyoruz ”