BIST 10.677
DOLAR 32,23
EURO 34,96
ALTIN 2.418,77
HABER /  POLİTİKA

AK Parti'nin önerisindeki başkanlık

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na yeni anayasanın “yasama” bölümü ile ilgili tekliflerini sunan partiler, “yürütme” bölümüne ilişkin önerilerini de ilettiler.

Abone ol

AKP “Türk tipi başkanlık modeli”, CHP, MHP ve BDP ise mevcut sistemin güçlendirilmiş halini önerdi. Özellikle CHP ve MHP’nin önerilerinde, cumhurbaşkanının yetkilerinin daraltıldığı görüldü.

MHP ve BDP, Genelkurmay Başkanı’nın Milli Savunma Bakanı’na bağlanmasını savundu. Önerisinde, Genelkurmay ile ilgili bir hüküm yer almayan AKP ise, Genelkurmay ve Milli Güvenlik Kurulu (MGK) gibi kurumların anayasal kurum statüsünde olmaması için konuyu ayrı bir düzenleme olarak ele alacağını bildirdi. CHP’nin de, bu konuda diğer partilere destek vereceği belirtiliyor ancak parti içerisinde, bu duruma karşı çıkanların olduğu ifade ediliyor.

AKP'NİN ÖNERİSİNDE BAŞKAN'IN GÖREV VE YETKİLERİ

AKP’nin önerisinde başkanın halk tarafından beş yıllığına en fazla iki kez seçileceği belirtilerek “Başkanlığa son genel seçimde en az yüzde beş oy almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin vatandaş aday gösterebilecek. Başkan devletin ve yürütmenin başı olacak” dendi.

Başkan’ın görev ve yetkileri arasında şunlar yer aldı:

- Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunmak

- Kanunların Anayasa’ya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açmak

- TBMM seçimlerinin yenilenmesine karar vermek

- Bakanları atamak ve görevlerine son vermek

- Başkanlık kararnamesi çıkarmak

- Milletlerarası andlaşma akdetmek ve yayınlamak

- TSK Başkomutanlığını temsil etmek

- TSK’nın kullanılmasına karar vermek

- Kamu yöneticilerini atamak ve görevlerine son vermek

- Sıkıyönetim veya olağanüstü hal ilan etmek

Başkan ayrıca, YÖK üyelerinin yarısını, üniversite rektörlerini, Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve HSYK üyelerinin yarısını, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nı seçecek.