BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,71
ALTIN 2.403,70
HABER /  GÜNCEL

AK Parti'nin bu oyu alması artık hayal!

Zaman yazarı AK Parti'nin artık iki kişiden birinin oyunu alması hayal oldu!

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın Almanya dönüşü gazetecilere yaptığı açıklamalardaki "30 Mart sonrası yeni parti çıkabilir" sözünü Zaman si yazarı Mustafa Ünal AK Parti'nin düşüşü olarak yorumladı.

Ünal,  Erdoğan'ın konuşmasındaki alt satırları okuyarak psikolojik analiz yaptı ve Erdoğan'ın hedefi düşürdüğünü söyledi.

Ünal'ın yazısında en dikkat çekici bölüm AK Partilileri kızdıracak cinsten. Erdoğan'ın son seçimden sonra "Türkiye partisiyiz" diyerek desteklediği "İki kişiden birinin oyunu aldık" dediği yüzde 50 oy oranının artık hayal olduğunu söyledi.

YENİ PARTİLER ÇIKABİLİR

Başkası söylese ciddiye almazdım. Başbakan Erdoğan, Almanya dönüşü uçakta gazetecilere anlatmış. 'Yeni partiler çıkabilir' demiş.

ERDOĞAN HEDEF KÜÇÜLTTÜ

AK Parti'nin 30 Mart hedefi yüzde 50. Son seçimlerdeki oy oranı bu. Altı başarısızlık. Ayrıca cumhurbaşkanlığı seçimini de riske atar. İlk tur hesapları silbaştan olur. Sanki bugünlerde hedefi küçülttü. Başbakan Almanya'da “Eğer halk bizi birinci parti olarak çıkarırsa demek ki bu iktidar dürüsttür...” dedi. Ben cümlenin ilk bölümüne takıldım.

SANDIĞIN ŞAKASI YOK! 

Yüzde 50'lerden, yüzde 47'lerden söz ederken başarı çıtası bir anda 'birinci partiliğe' düştü. Bunun lafın gelişi söylendiğini zannetmiyorum. Bilinçaltını, psikolojiyi yansıtıyor. Sandığın şakası yoktur çünkü. Ne anket dinler, ne kamuoyu yoklaması. Türk siyasî tarihi sert düşüşün ibretlik örnekleriyle doludur. Bülent Ecevit'in DSP'si üç buçuk yıl gibi zaman aralığında en yukarıdan en aşağıya iniverdi.

ARTIK BU OYU ALMASI HAYAL! 

Yanlış anlaşılmasın AK Parti'yi benzer akıbet bekliyor demiyorum. Bir DSP değil. Eski havasını kaybettiği ortada. Yükselme devrini tamamladı. 2002'de yüzde 35'le başladı, girdiği her seçimi kazandı. Yüzde 50'ye kadar çıktı. Ama bugün iki kişiden birinin oyunu alması hayal.

Yoksa bu kadar öfkeli ve sert üslubun başka izahı olamaz. Yükselişi çok hızlı olmuştu, gerilemesi nasıl olacak? Aynı hızda mı? 

'Yeni parti çıkabilir' diyen, Başbakan Erdoğan'ın kendisi. Gazetecilere söylediği sadece bir cümle değil devamı da var: “Saflar artık netleşiyor. 30 Mart'tan sonra bir dönüşüm olabilir. Yeni siyasî aktörler ortaya çıkabilir. 2015 genel seçimleri için yeni partiler, yeni isimler belirebilir.”

Ankara kulislerinde siyasî senaryolar hiç eksik olmaz. Yeni partiyi bizzat Başbakan'ın söylemesi enteresan. Bazı işaretlerini görmüş olmalı. Düne kadar pek ihtimal vermezdim. Ama bir süredir AK Parti alan boşaltmaya başladı. Hayat gibi siyaset de boşluk kabul etmez. Yeni partilerin, yeni aktörlerin şansı AK Parti'ye ve boşaltacağı alanın büyüklüğüne bağlı. Devletçilik ile halkçılık bir arada olmaz.

Bu da Zaman'ın anketi! AK Parti'nin işi bitti!

Hiçbir anket AK Parti'yi bu kadar düşük göstermemişti! Zaman gazetesinde yayınlanan Cihan Veri Toplama Araştırma Servisi’nin anketine göre AK Parti neredeyse 3 Kasım 2002 seviyelerinde! (Devamını oku)