BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,97
ALTIN 2.424,08
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Partili Lokman Ayva torbayı deldi

Bakan Ömer Dinçer, 'torba yasa'daki özürlülerin istihdamını düzenleyen maddeyle ilgili geri adım attı.

Abone ol
Bakan Ömer Dinçer, 'torba yasa'daki özürlülerin istihdamını düzenleyen maddeyle ilgili geri adım attı. Madde nedeniyle Dinçer ile AK Parti'nin görme engelli milletvekili Lokman Ayva karşı karşıya gelmişti.
 
AK Parti'nin görme engelli milletvekili Lokman Ayva'nın karşı çıktığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bakan Ömer Dinçer'in ise savunduğu özürlü istihdamı ile ilgili düzenleme üzerinde, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda anlaşma sağlanamadı.

Muhalefet, Bakanı ve düzenlemeyi eleştirirken, söz alan Lokman Ayva da düzenlemeye tepki gösterdi.
Amaçlarının özürlü istihdamını artırmak olduğunu söyleyen ve özürlülere karşı ayrımcılık yapmakla suçlanmasına tepki gösteren Bakan Dinçer de, yarın saat 11.00'de yeniden toplanacak komisyonda, "Maddenin, tamamen kanundan çıkarılmasını talep ediyorum'' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 'Torba tasarı' olarak anılan, bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarının, AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın da karşı çıktığı zorunlu özürlü istihdamını yeniden düzenleyen maddesi üzerinde anlaşmazlık yaşandı. 

''KALBİME BİR OK SAPLANIYOR'' 

AK Parti'li özürlü milletvekili Lokman Ayva, böyle bir düzenleme getirilmesinden dolayı üzgün olduğunu belirterek, ''Hangi açıdan bakarsam kalbime bir ok saplanıyor. Kendi ülkemde, dışlanmakla ilgili bir kanun üzerinde konuşmak zorunda kalıyorum'' dedi.
Bunun bir ayırımcılık maddesi olduğunu, uluslararası 13 sözleşmeye aykırılık teşkil ettiğini savunan Ayva, ''Bizi belli yerde toplamanın ne getirisi olacak? Bizi istemeyenleri, biz biliyoruz. Bu kanunda, insan hakları açısından ayırımcılık ve dışlama var. Oysa özürlüler diğer insanlarla birlikte olduklarında kendilerini daha iyi hissediyor.

Bu düzenleme yasalaşırsa asgari ücretin üzerinde özürlü eleman çalıştıran iş yerleri, bunları çıkaracak ve asgari ücretle çalıştırmaya başlayacak. Bizden rahatsız olan, bizi yanlarında görmek istemeyenler büyük holdingler ve bankalardır. Bunlar bizi istemiyorlar ve bizi belli yerlere göndermeyi arzuluyorlar.'' 

BAKAN ÇIKARILMASINI ÖNERDİ

Bakan Dinçer de, tasarıdaki düzenlemenin amacının, özürlülerin istihdam alanını genişletmek ve iş verenlerin özürlü istihdamını kolaylaştırmak olduğunu söyledi.
Düzenlemeye yönelik eleştirileri haksız bulduğunu özellikle 'ayırımcılık' eleştirilerini üzüntüyle dinlediğini ifade eden Bakan Dinçer, önce, ''organize sanayi bölgelerinde ortak şirket kurulmasına'' ilişkin düzenlemenin çıkarılarak maddenin görüşmelerine devam edilmesini önerdi.

Eleştirilerin devam etmesi üzerine tepki gösteren Dinçer, ''Ben özürlülerin istihdamıyla ilgili elimden geleni yaptığımı düşünüyorum. Bundan sonra yapılacak değişiklik konusunda da ihtiyatla davranacağım. Böyle bir ders çıkardım buradan. Özürlülerin istihdamı yapılacak bir teklife bu kadar eleştiriye tahammül edecek birisi değilim ben. Maddenin, tamamen kanundan çıkarılmasını talep ediyorum'' dedi.

Komisyon Başkanı Mustafa Açıkalın, Dinçer'in konuşmasını tamamlamasının ardından yarın saat 11.00'da toplanmak üzere oturumu kapattı. 
''AYIRIMCILIK YAPMAKLA SUÇLANACAK ADAM DEĞİLİM'' 

Dinçer, özürlülerin istihdam alanının genişletmek için yaptıkları düzenlemeye yönelik eleştirileri haksız bulduğunu özellikle ''ayırımcılık'' eleştirilerini üzüntüyle dinlediğini ifade etti.

Özürlüler üzerinden konuşma yaparken herkesin hassas olması gerektiğine işaret eden Dinçer, şöyle devam etti:

''Kendimiz özürlü bile olsak, özürlüler üzerinden siyaset yapmaya, özürlüler üzerinden rant sağlayacak ya da onların üzerinden felsefi tartışmaya yarayacak bir adım atmamalıyız burada. Biz rasyonel şekilde konuşmalıyız.

Ben, ömrü boyunca özürlüler için çalışmış birisi olarak bugün özürlülere ayırımcılık yapan birisi diye suçlandım. Özürlüler için bugüne kadar ne yaptığımı anlatmaya gerek görmüyorum. Çünkü sizler bilmiyorsanız, Lokman kardeşim biliyor."