BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AK Partili Kuzu Evren'in falına baktı

Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, Evren'in falına baktı, yargıda üç farklı görüş olduğunu söyledi.

Abone ol

İNTERNETHABER-TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Kenan Evren ile ilgili yargılama kararının Yargıtay ve alt mahkemelere ait olduğunu söyledi. Kuzu'ya göre Anayasa değişikliği sonrası darbecilerin yargılanmasıyla ilgili olarak hukukçuların üç farklı görüşü bulunuyor.

CNN Türk'te Cüneyt Özdemir'in sorularını cevaplayan Burhan Kuzu, Kılıçdaroğlu'nun referandum sürecindeki üslubunun doğru olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu'nun oy kulanamamasıyla ilgili tartışmaları da şu sözlerle değerlendirdi:

"Kılıçdaroğlu herşeyden bir yağ çıkarmatmaya çalıştı. Hatta en son bu oy kullanamamasıyla ilgili bir açıklama yapıyor. Efendim "her nasılsa ve hangi amaçla sebebini bilmediğim biçimde ismim listeden çıkarılmıştır" diyor. Bu ne demektir "çıkarırsa hükümet çıkartmıştır, güç onun elinde". Nihayet il başkanı açıkladı, böyle bir kasıt filan yok bizim ihmalimiz var diye de açıklık getirilmiş olundu.

Bunu bile bile hiç kimsenin bilerek yapacağına ihtimal vermem. İhmal olmuş olabilir ama böylesi bir konuda ihmalkar davranmayı da doğru bulmuyorum. Vatandaşlık görevi olan böylesi önemli bir konuda. Listeler asılıyor, itiraz süreleri var. Etrafındaki insanlar bakmıyor mu nedir değildir diye. Kılıçdaroğlu burada bile çok basit kurnazca yollara başvuruyor, buradan birşey çıkmaz."

EVREN YARGINALABİLECEK Mİ?

Anayasa değişikliği sonrası darbecilerin yargılanmasıyla ilgili süreci de değerlendiren Kuzu, bu konuda hukukçuların üç farklı görüşe sahip olduğunu söyledi. Kuzu'ya göre bu konudaki son karar Yargıtay ve alt mahkemelere ait:

"Şu anda zaten çok sayıda, müracaat var yargılanması için. Bugünlerde, 11-12 ilde başvuru yapıldı, bu daha da artar. Burada üç tane yol var. Bir kısım diyor ki 82 Anayasa'sı yüzde 92 ile kabul edilmiş. Bu metnin içinde geçici 15. madde zaten baştan beri vardı. Dolayısıyla yüzde 92 ile kabul edildiği günden itibaren, affetmiştir ve bunlar yargılanaz. Eski Yargıtay başkanlarından da bunları söyleyenler var. İkinci bir görüş diyor ki 30 yıllık azami zaman aşımı dolmuştur, zaten bu süre geçtiği için yargılanamaz. Üçüncü bir görüşte benim kabul ettiğim bir görüş. Anayasa'da bir 15. geçeci madde vardır bu madde süreci başlatmaya engel bir maddedir. O madde diyor ki efendim dava açılamaz. Dolayısıyla açılamadığı içinde bu süre dolmamıştır, yeni başlamıştır. Ancak tüm bu kararları verecek tamamen Yargıtay ve alt mahkemelerdir. Bunu bizim şöyle ve böyle dememizin pratik bir faydası yok."