BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.497,16
HABER /  GÜNCEL

AK Partili Esayan'dan Almanya'nın kararına tepki!

ALMANYA'dan 1915'teki olaylara ilişkin verilen "soykırım" kararına bir tepki de AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Esayan'dan geldi.

Abone ol

AK Parti İstanbul milletvekili ve MKYK üyesi Markat Esayan, Almanya'da kabul edilen 1915 tasarısına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Esayan, konunun bir baskı aracı olarak kullanıldığını belirterek, "Bu tasarı ve karar Ermenileri ilgilendirmiyor" dedi.

Markar Esayan açıklamalarının devamında şunları söyledi:

"Bu karar geçen yıl da gündeme gelmişti. O dönemin konjonktürel durumu nedeniyle ileri atılmıştı. Bu bile kararın siyasi olduğunun kanıtı. O günkü siyasi alış verişlerde bu uygun görülmedi. Şimdi kabul edilemez bulduğumuz terörle mücadele yasasının değiştirilmesine Türkiye karşı çıktı. Buna karşı bir baskı oluşturulmak isteniyordu. Merkel'in de arka çıktığı tasarı geldi ve kabul edildi.

ERMENİLERİ İLGİLENDİRMİYOR

Ben de 1915'te tehcire çıkarılan ailelerden birinin torunuyum. AK Parti iktidarında konuya yaklaşım çok değişti. 1915'in 99. yılında Sayın Erdoğan resmi taziye mesajı yayınladı.. 101'inci yılda bunu tekrarladı. Bu konuya vicdani ve ahlaki bir noktadan bakış süreci varken, ötekileştirmenin bittiği süreçlerde bu parlamento kararları Ermenileri ilgilendirmiyor

MESELE ERMENİ ve TÜRKLER'İN MESELESİ

Ermeni ve Türkler'in konuşarak Türkiye'de çözecekleri meselenin Almanya'da, ABD'de parlamentolarında kullanılmasına ben de hocam Hrant Dink gibi hep karşı çıktım, çıkıyorum. Bunlar bir sonuç getirmez. 

TEK ENDİŞEM...

Tek endişem vicdani ve ahlaki noktaya gelmiş süreçlerin, bu kararlarla zarar görmemesi. Geçmişte yaşanan acı olaylar yüzünden ötekileştirme biterken bu süreç zarar görmemeli

TÜRKİYE SOĞUKKANLI DAVRANMALI

Türkiye bu konuda özgüvenli davranmakta. Tarihi olayların ne olduğuna ilişkin kanaatleri tarihçiler değerlendirsin derken, bu olay baskı aracı olarak kullanılıyor. Türkiye'nin cevapları belli; bir adım sonrasını hesaplamadan duyugusal tepki vermekten kaçınacaktır.